Forbildenes makt

Fotografert av Odd Arne Nomedal  

I hvor stor grad skal man kunne bruke <<fobilder>> som moralske veivisere i samfunnet. Hva er et godt forbilde og hva er et dårlig forbilde? 

Alle lever i et samfunn der det stilles sosiale og moralske krav. Den normative etikken sier mye om hvordan et samfunn burde være og fungere. I tillegg legger den frem argumentasjon for hvorfor ting er rett og galt. Den normative etikken skiller seg fra de sosiale normene. De sosiale normene er oppførsel og handlinger som er akseptert blant menneskene som lever i samfunnet. Noe som ikke er sosialt akseptert, trenger nødvendigvis ikke være galt i henhold til den normative etikken. Dette er et viktig skille, mellom disse to teoriene. For eksempel vil de sosiale normene si at det ikke er akseptert at en kvinne kler seg i babyklær. Det betyr derimot ikke at dette er ondt, eller galt moralsk. 

Mange vil si at det er viktig å ha noen til å rettlede seg som ung. Slik vil man kunne utvikle seg til å bli et godt menneske, som fungerer i samfunnet. Derfor er det viktig med autoritetsfigurer og forbilder. Et forbilde er noe de fleste har som unge. Et forbilde er en person vi ser opp til. Vi prøver å være som, eller bli som den personen. 

For noen er forbildet en kjent og suksessrik person, mens for andre kan deres forbilde være et familiemedlem, for eksempel en mor. Alle forbilder har en ting til felles. Det er at det har et sett med gode kvaliteter som andre beundrer, og ønsker å ha. Verdiene og oppførselen til et forbilde kan påvirke oss, og hvordan vi handler og reagerer i ulike situasjoner i livet. Ikke alle forbilder er gode å ha. 

Forbildene våre har stor makt over oss. De er med på å bygge opp våre ideer og verdier rundt hva som er rett og galt. Forbildene våre gir oss noe å strekke oss etter. De setter lista for oss. 

Gode forbilder er positive for individet og samfunnet. De har en positiv innflytelse på andre menneskers liv. Når de gjør positive handlinger, inspirerer de andre til å gjøre det samme. Man kan nesten si at de handler etter det kategoriske imperativ. De har så mange øyne på seg hele tiden. Det de gjør kommer mange andre til å følge etter. Dermed er deres handlinger med på å forme de sosiale normene. Grunnen er at det de gjør kommer verden til å høre om. 

Fotografert av Odd Arne Nomedal 

Et godt forbilde hjelper oss med å bli bedre mennesker, og bedre til å mestre vår lidenskap. De er idealer for hvordan vi selv ønsker å bli og å være. Dermed gir de oss også energi og motivasjon, når vi ikke føler at vi har noe. Mange kjendiser donerer penger til veldedige organisasjoner. Slike handlinger smitter over på oss. Nå ser man veldig mange som donerer til kreftforeningen via facebook. Slike ting definerer gode forbilder. 

Forbilder kan fungere som en rettesnor både i det daglige liv og moralsk. Om forbildet ditt er din mor, kan man lære at man skal jobbe hardt og være ærlig. Dette vil man selv ha nytte av resten av livet. 

Et dårlig forbilde vil ha en negativ påvirkning på oss. Vi ser fotballspillere som simulerer skader, og som banner til, og ikke respekterer dommeren. Som unge kan vi ikke vite at dette er feil. Det fører til at man gjør som sine forbilder, og dermed utvikler dårlige uvaner på fotballbanen. Disse uvanene kan bli tatt med videre i det daglige liv. Det får følger for vår utvikling som menneske. 

En negativ side ved forbilder er at mange av dem er <<perfekte>>. Det vil si at de for eksempel er ekstremt rike, lever det perfekte liv, med drømmekroppen. Når man drømmer om å bli slik som dem, kan man fort bli skuffet. Mange jenter sliter med sitt eget selvbilde. Grunnen er at de hele tiden blir eksponert for modeller med smale hofter, trente rumper, og stramme mager. 

Å ha en dårlig autoritetsfigur rundt seg tidlig i livet kan også volde mye skade. Barn ser opp til foreldrene sine. Noen unger har voldelige foreldre. Når man blir slått hjemme, tror man som barn at dette er greit å gjøre. Det vil føre til at barnet får et feil bilde på rett og galt med tanke på vold. Barnet kan fort bli aggressivt mot andre barn. 

Ingen mennesker er perfekte. Alle har sine svake sider, også forbilder. Det er mange ikke tenker over. Når en kjendis bruker dop, blir arrestert, eller er i slåsskamp, tror mange at dette er kult. De vil da kunne skyve sine egne grenser for hva som er greit å gjøre. Man kan ikke blindt følge sine forbilder. Grunnen til det er at de bare er mennesker de også. Dermed kan man ikke alltid forsvare deres moral. De gjør dumme ting som alle andre mennesker. Skal man ha et forbilde, må man kunne skille positive, fra negative handlinger. På den måten er det bra når vi ser svakheter ved forbilder. Fordi det minner oss om at ingen er perfekte, uansett hvor suksessrik man er. Dette vil igjen kunne hjelpe <<vanlig mennesker>>, med å akseptere seg selv selv, slik de er. 

Våre idoler er viktige for oss. De gir oss energi og rettleder oss. For barn kan det være en utfordring å kunne forstå riktige og gale handlinger fra deres forbilder. De må rettledes av eldre folk som er nær dem. Forbilder har både sine ulemper og fordeler. Så lenge man klarer å nytte de positive verdiene fra dem, og skille ut de negative sidene, vil man kunne få mye godt ut av sitt forbilde. Dette vil styrke identiteten og de moralske inne i oss. 

Fotografert av Odd Arne Nomedal 

Følg meg gjerne på sosiale medier og del gjerne brukerne mine

Instagram: Belulzaydt

Facebook: Belul Zayd-veien til Miss Norway 2019 

Ønsker du å bli min samarbeidspartner/sponsor? kontakt meg gjerne på e-mail Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

xoxo Belul

 

 

Hvordan lever av maks 1110 kroner per måned som e...
The Semifinalists Are Decided
 

Kommentarer

Already Registered? Login Here
Ingen kommentarer
Påmelding for 2020

Påmelding til Miss Norway 2020 har startet. Vi har løpende uttak, og de som blir tatt ut får beskjed på e-post. Vi gleder oss til å se din påmelding.

Beste hilsener fra Susanne Næss Guttorm, Miss Norway 2018

Logg inn

Meld deg på