fbpx

Fordommer og uvitenhet

Hei alle sammen! :)

Noe jeg vil tørre å påstå mange kronisk syke, uansett sykdom, møter på er fordommer. Mange tror de vet mye om visse sykdommer, og har oppfatninger og fordommer som ofte kan være, og i mange tilfeller, er veldig feil. 

Foto: Daniel Millan

Da jeg selv fikk diagnosen MS fikk jeg enormt mange forskjellige reaksjoner fra familie, venner og bekjente. Noe jeg husker stod veldig ut var hvor mange som spurte om jeg kom til å ende opp i rullestol, og alle, de spesielt litt eldre i livet mitt, som reagerte som om livet mitt nå var slutt. 
Selv visste jeg ikke så mye om den sykdommen den gang, men jeg skulle virkelig ønske jeg gjorde det. Hadde jeg lest relevant informasjon og historier til andre med sykdommen, hadde jeg mest sannsynlig vært mye mindre redd enn det jeg var.

Gjennom denne konkurransen har jeg ønsket å fokusere på å motbevise flere av fordommene, rett og slett bare ved å være åpen og dele min historie. Av erfaring er det uvitenhet og mangel på kunnskap som skaper fordommer, så ved å fremme kunnskap, ved å fremme bevissthet kan vi faktisk sammen bryte ned disse fordommene og gjøre det litt lettere når man selv, eller noen man kjenner bli rammet av en kronisk sykdom. 

Jeg vil i dag bidra litt til dette ved å skrive en liste over kjente fordommer mot spesielt MS, og kanskje noen blir overrasket, eller lærer noe nytt!

- "Alle med MS havner i rullestol!" 
Dette er faktisk noe jeg selv trodde før jeg ble syk, men noe jeg lærte veldig fort var helt feil! At MS i flere tilfeller kan gjøre at pasienten må bruke rullestol er helt rett, og for mange er det et veldig bra hjelpemiddel i hverdagen, som gjør at man kan bevege seg rundt til tross for at man kanskje har problemer med å gå eller lignende. MEN det er langt i fra alle som behøver det, MS er absolutt ikke ensbetydende med å måtte bruke rullestol, og jeg har truffet veldig mange med sykdommen, men det er faktisk sjeldent jeg har truffet noen som behøver det hjelpemidlet. Så denne fordommen er definitivt feil!.


"Det finnes ingen behandling for MS!" 
Denne er ikke helt feil, det stemmer at det ikke finnes noen kur, det finnes ingen medisin som gjør at man blir helt frisk fra sykdommen. Derimot finnes det behandlinger, og medisiner under navnet bremsemedisiner. Disse medisinene skal hjelpe til med, som det sies i navnet, å bremse sykdommen. Formålet med dette er å senke aktiviteten på sykdommen og hindre forverring. For de med attakkvis MS finnes det mange ulike bremsemedisiner, så mange kan finne en som passer for seg i samarbeid med lege/nevrolog. Derimot for de med sekundær progressiv MS finnes det dessverre ikke like mange alternativer, men det internasjonale MS-Forbund har satt seg som mål om å fremskaffe bremsemedisiner også for denne typen MS. 

- "De med MS kan ikke jobbe" 
Dette er heller ikke helt riktig, det finnes derimot her også flere tilfeller hvor pasienten ikke har mulighet til å jobbe på grunn av sykdommen og symptomene de lever med, men i veldig mange tilfeller kan faktisk MS pasienter jobbe akkurat som alle andre. Noen trenger tilrettelegging, eller ikke kan jobbe 100%, men det finnes veldig mange med MS som er fullt kapabel til å fungere helt fint i jobb, skole og annet!

- "Du ser ikke syk ut, du kan umulig ha en sånn sykdom!" 
Kanskje ikke en fordom, men definitiv noe mange kronisk syke ofte hører, inkludert meg. MS vises ikke alltid på utsiden, faktisk er det sjeldent man kan se på en med MS at de har det. Derfor kan man i mange tilfeller ikke bli trodd, eller føle seg misforstått. MS er en sykdom som påvirker nervesystemet, og symptomer man får vises i mange tilfeller ikke på utsiden, men det betyr ikke at de ikke er der. Det er også verdt å nevne at mange lever helt normalt, nesten uten symptomer og man er tilsynelatende helt frisk, men selvom man ikke merker det, har man fortsatt sykdommen. 


Dette var bare noen av mange fordommer mot MS, jeg vil virkelig oppfordre alle som leser dette til å ta til seg informasjon, lese og lære mer, for sammen har vi faktisk muligheten til å bryte ned uvitenheten og gi bedre forutsetninger og mindre redsel om en slik sykdom skulle ramme deg eller noen du kjenner! Å generelt være med på å forebygge og bryte ned fordommer i samfunnet er veldig viktig, og kan hjelpe mennesker på mange ulike områder. 

På MS forbundet i Norge sine sider finnes masse informasjon om du ønsker å lære litt mer rundt MS og livet med det, trykk HER for å komme til deres nettside. 

Foto: Daniel Millan
__________________________
Ønsker du å se meg vinne Miss Norway 2020? Da kan du stemme på meg nå! Hver eneste stemme teller og jeg setter enormt stor pris på all hjelp! 
Send MISSU 5 til 1963 
(kr 20 per stemme). Du kan stemme så mange ganger du vil!

Og dersom du eller noen du kjenner trenger markedsføring og er interessert i å samarbeide med meg, send gjerne en mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
(If you or someone you know are interested in collaborating with me, feel free to send me an e-mail!)  

Facebook: https://www.facebook.com/celestinamissnorway/
Instagram: https://www.instagram.com/cococelestina/

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Photoshoot i Odda!
Årets TV AKSJON! Jeg var med på rådhuset.
 

Kommentarer

Already Registered? Login Here
Ingen kommentarer
Påmelding for 2025

Påmelding for 2024 er avsluttet. Meld deg på 2025-sesongen av Miss Norway. Vi gleder oss til å se deg i konkurransen!

Det som skjer nå er fortløpende uttak. Gitt at bilder og informasjon er på plass, blir du invitert til obligatorisk introduksjonskurs på høsten og vinteren. Det er lurt å følge med på årets vinnere og nye deltagere, for å lære hva konkurransen går ut på. Vi gleder oss til å se din påmelding!

Trykk her for mer informasjon og påmelding

Beste hilsener fra Miss Norway

Logg inn

Meld deg på