Rosmerkning! ikke anmerkning ..

-Det Norske skolesystem- 

Hei alle sammen, i dag tenkt jeg å snakke om det Norske skole system. Jeg har selv fullført 13 år skolegang på normert tid. Jeg har vært elev, og jeg har vært elevrådsleder for hele skolen, samt russepresident.  Hvilket betyr at jeg har sett skole”koppen” fra veldig mange ståsider, både innad og utad.  Fra å sitte i klasserommet å fylle ut undersøkelser, til å sitte på rommet der man gikk igjennom alle former for statistisk og innside info for skolen. Derfor ser jeg på meg selv, som en meget god kandidat til å dele med dere, noen av mine tanker når det gjelder det Norske skolesystem, for det er på tide at noen røsker tak i det.

 

-Photo: Clean Shot Photography - Eivind Nilsen// @eivind_nilsen- 

Slik vi fleste vet, omfavner skole et område hvor lærere underviser vi diverse fag. I Norge har vi flere organisasjoner som jobber aktivt for dette, blant annet utdanningsdirektoratet, på den andre siden har vi elevorganisasjonen Oslo, som er med på å opprettholde skolesystemet. Man kan vel nesten si at all læring er basert på nedarvet kunnskap, og erfaringen. Kunnskapen og erfaringen endret seg over tid, rett og slett ut ifra hvilken kunnskap man som menneske besatt det året eller tidsepoken det gjaldt. Som regel fikk man lære om ting som de voksene anerkjente som verdifullt å kunne. Og mer eller mindre slik, lyder de gyldenen ord, når det gjelder nåtidens Norske skolesystem.

 -Photo: Clean Shot Photography - Eivind Nilsen// @eivind_nilsen- 

Alle lærere har krav om å ha fullført kursing/årsenhet eller en form for noe pedagogikk. En stor det av en lærers utdanning baseres på en slik tankegang, nemlig pedagogikk, som er retning innad avendt psykologi. Allikevel har vi et system som velger å straffe elevene fremfor å rose. Det er en fryktbasert tanke som ligger bak systemet, og det er jo nettopp denne tankegangen som vil få elevene til å yte best…

Dersom du ikke gjør leksene dine får du straff. Istedenfor- Dersom du gjør leksene dine kan det være med på å øke karakteren. Alle barn ønsker å gjøre det bra, så hvorfor sette fingen på det negative sanksjonene fremfor det positive. Vi som leser psykologi, og dermed pedagogikk vet at en positiv reaksjon vil føre til en positiv opplevelse, som fører til en nysgjerrighet for mer. Responsen man får er positiv, og det blir som en form belønning. Og dermed vil man skape en motivasjon. Men motivasjon, hva er vel det?

 

 -Photo: Clean Shot Photography - Eivind Nilsen// @eivind_nilsen- 

Motivasjon, motiverer elver til å jobbe. Man søker psykologisk sett alltid etter en belønning. En belønning man sjelden finner når det gjelder skole. Men det er kanskje ikke så rart?

 

Hvert semester foregår det” foreldre-samtaler”, noe vi elever ser på som” begravelses-talen”. Det er rett og slett en tale fra lærerne over det vi elever gjør feil, ikke bra nok, fra anmerkinger til fravær, til dårlig oppmerksomhet i timen. (Elevene er umotivert) År etter år skjer dette, hver eneste gang kommer elver gående inn med ryggen strak og ut, med ryggen bøyd. Et knekk. For slik systemet er, vi velger å vektlegge dette, det negative ved en elev. Et barn, en ungdom, som ikke enda er voksene nok til å forstå seg ordentlig på verden, skal bli innlært til at vi alltid setter fingen på det negative.  For ved å sette fingen på anmerkinger, arbeid som ikke er bra, karakterer som er dårlige, fravær som er høyt, så tror dere at det vi motivere eleven? Hva sier psykologien og pedagogikken om en slik situasjon? Det motsatte vil skje.

 https://www.nrk.no/ytring/skjerpings_-elever_-1.13871099

”Flertallet av elever trenger motivasjon og bedret konsentrasjon”

 Artikler på artikkelen om at norske elever, ikke er jobber like hardt som internasjonalt, ikke gjør like stor innsats, ikke yter like godt. Hva handler dette om? Motivasjon og system.

 -Photo: Clean Shot Photography - Eivind Nilsen// @eivind_nilsen- 

-Modell: Maria// @theonlymeyjey//meyjey designs-

Når man kommer til gymnas, så er det på tide å velge flere fag, altså, programfag selv. Nå er det da snakk om vanlig studiespesialisering. Utenom dette følger man et løp som er obligatorisk, og regnes som det vi kaller allmennkunnskap. Obligatoriske fag er blant annet, norsk, nynorsk, engelsk, gym, matte, naturfag, samfunnsfag, rle, og geografi.

Hvorfor kan ikke flere fag være valgfag? Kanskje vi skal utvide rammen over hva som kalles; allmenn kunnskap? Bare det at elever i større grad har mulighet til å velge (da selvsagt innenfor de allmenn fagene) hvilket fag de ønsker og ikke, vil motivere mer. Eleven får selv mulighet til å være en større del av egen læring.

 

Selve systemet i deg selv bygger på mange gode grunntanker, og selvsagt skal jeg ikke glemme de, i mitt nokså” sinte” innlegg. Jeg tenker slik at, det å endre litt på tankesettet hadde gjort mye. I isteden for anmerking, rosmerkning. På foreldre-samtaler, fokuserer vi på det gode(belønningen) ikke den negative (straffen. La elevene ta mer aktiv del i sin læring. Forsett med tett samarbeid med lærer/rådgiver og elev, men heller for å veilede. Veiledning er alltid godt å ha, eks når det gjelder å velge fag.  Selvsagt vil det vil være vanskelig å lære dersom man ikke spør om emne først. Man må lure for å lære. Så ved å skape en motivasjon fra belønning, vil man kunne skape en interesse og undring. Motivasjon handler om å motivere elver til å jobbe. Man søker psykologisk sett, alltid etter en belønning. Nå har man plutselig sett en belønning i skole.

 

 

-Photo: Clean Shot Photography - Eivind Nilsen// @eivind_nilsen- 

-Modell: Maria// @theonlymeyjey-

 

Skole et sted unge skal lære om fremtid, fortid og nå tid, innenfor forskjellige emner. Man skal sosialiseres og internaliseres i samfunnet man er en del av. Ikke minst skal man lære å kjenne seg selv, teste grenser og utfordre. Det ligger i den unges natur. Så kjære Norske skolesystem, vær en god ramme for oss, la oss prøve og feile, men vær der med en varm hånd. Vær smarte voksene, og bruk det dere har lært. Pedagogikken, vil være til bruk. Ett hvert menneske søker hele tiden en belønning, og dere voksene(lærere) vil kunne gjøre skolen til et god lærings sted, ikke et sted fylt av frykt. Elever og lærere må stå sammen, men dette er tanker sett fra en elev og alle hennes ståsteder når det gjelder emnet skole. Et skolesystem basert på tillitt og brudd av tillit, et system som baseres på pedagogikk læring, ros fremfor ris. Valg, fremfor tvang. Det, det kjære Norge, vil gjøre noe med de norske skole elevene.

-Photo: Clean Shot Photography - Eivind Nilsen// @eivind_nilsen- 

 

Følg meg gjerne på sosiale medier:

Instagram: https://www.instagram.com/leastefine/ 

Facebook siden min: https://www.facebook.com/LeaStefine/ 

Spotify: https://open.spotify.com/user/leastefine1 

Vil du samarbeide med meg? Send meg en mail da vell! Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Xxxx Lea

 

Dette hadde jeg aldri trodd for ett år siden!
Spennende uke
 

Kommentarer

Already Registered? Login Here
Ingen kommentarer
Påmelding for 2020

Påmelding til Miss Norway 2020 er i gang. Vi har løpende uttak, og de som blir tatt ut får beskjed på e-post.

Beste hilsener fra Helene Abildsnes, Miss Norway 2019

Logg inn

Meld deg på