"Du skal ikke tro at du er noe." -Ta også sleng Janteloven baklengs inn i fuglekassa!!!

-Janteloven-

Norges egentlige grunnlov, er det mange som mener og tenker. Norge er slik jeg ser det et nøktern lite land, og denne gamle” tanteloven” forsikrer seg om at vi i Norge holder oss innad den lille” saueflokken vår”.  De som er seg selv og har trua, som viser til en slik oppførelse. Får gjerne høre det som hatten passer. For slik kan man nemlig ikke oppføre seg. For vi her i MissNorway, hvert fall jeg, blåser i Janteloven og en slik tankegang, vi våger å fremheve oss selv å det vi brenner for. Det er fremtidens hender det, skal jeg si deg! Forhåpentligvis er dette en” lov”, vi kan snakke om som en myte til våres barnebarn.

-Foto: karl Myrvang-

For deg som ikke vet hva janteloven er:

Janteloven er en tekst skrevet av forfatteren Aksel Sandemose i 1933, og ble først presentert i verket En flyktning krysser sitt spor. Denne teksten gir et godt bilde av «menneskenes iboende ondskap og evne til å trykke hverandre ned», som Aksel Sandemose mente preget menneskene fra deres første samhandling.

Janteloven lyder slik:[1]

  1. Du skal ikke tro at du er
  2. Du skal ikke tro at du er like så meget som oss.
  3. Du skal ikke tro du er klokere enn oss.
  4. Du skal ikke innbille deg du er bedre enn oss.
  5. Du skal ikke tro du vet mere enn oss.
  6. Du skal ikke tro du er mere enn oss.
  7. Du skal ikke tro at duduger til noe.
  8. Du skal ikke le av oss.
  9. Du skal ikke tro at noen bryr seg om deg.
  10. Du skal ikke tro at du kan lære oss

Hentet fra Wikipedia - https://no.wikipedia.org/wiki/Janteloven

 

Jeg er en stor tilhenger av psykologi og ikke minst en retning innenfor det anvendt pyskologi, utviklingspsykologi – nemlig pedagogikk. Innen pedagogikk lærer man om positive og negative læringsstrategier, former for positive og negative sanksjoner. Utenom at jeg vet for mye om hvordan fortiden var, vil jeg si at jeg ser på den gamle tradisjon som et meget dårlig oppbyd pedagogikk plattform. Frykt basert læring fremfor, anerkjennelse og oppmuntring. Vi vet alle hvordan det går med en frykt basert tankegang som dannelsen av eks et samfunn, ta krigene vi har hatt som eksempel. Derimot en anerkjent tankegang som viser til å bygge mennesket, som videre vil skape interesse og motivasjon. Vi vet hva det vil føre til, nemlig at menneske vil forsøke, ha et ønske om å gjøre noe. Det er motivasjon i samfunnet. En slik” lov” som janteloven, viser tydelig til hvordan samfunnet var før. –” Du skal ikke tro at du er noe!” Ordentlig gammeldags tankegang. I et vestlig samfunn trenger man ikke frykte mer. Dessverre ser jeg mye av en slik pedagogikk i den norske skole system, selvsagt mye god og anerkjent pedagogikk også, men det er noe vi snarest burde ta tak i. (Dette vil jeg skrive om i et eget innlegg).

-Foto: karl Myrvang-

På en annen side ser jeg sterke Norge, med innflytnings rike mennesker, som neppe kan ha hørt på den” loven”. Jeg tenker at vi i Norge, ikke hører etter og følger etter en slik lov, men det går på at vi har en viss norm som passer inn under Jantelovens tankegang. Folk er meget flinke til å ned snakke og være negative dersom en person går uten for det normale, eller slik jeg pleier å si- saueflokken. Den personen som får til noe stor for seg selv, og andre. Men slik jeg skrev litt om i et annet innlegg( ) handler nok dette dessverre om deres egen selvfølelse og en ubevist tanke av sjalusi. Noe som egentlig gjøre det hele meget trist. Er vi en sjalusi befolkning, vi som har så mye sammenliknet med andre i verden? Dette er en ubevist norm, vi meget fort burde bli oppmerksomme på, først da kan vi gjøre noe med det.

-Foto: karl Myrvang-

Jeg for min del, fremmer jeg regler som: du får til det du ønsker, så lenge du jobber hardt nok for det! Du kan gjøre hva du vil, bare vær deg selv, kun din egen fiende som vil stoppe deg!

Hva er dine tanker om dette?

 

-Foto: karl Myrvang-

Følg meg gjerne på sosiale medier:

Instagram: https://www.instagram.com/leastefine/ 

Facebook siden min: https://www.facebook.com/LeaStefine/ 

Spotify: https://open.spotify.com/user/leastefine1 

Vil du samarbeide med meg? Send meg en mail da vell! Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Xxxx Lea

Tidsstyring og prioritering
20 Random Things About Me
 

Kommentarer

Already Registered? Login Here
Nina Bye på torsdag 28. februar 2019 04:30

en av mine favoritt quoter “A girl should be two things: who and what she wants“??

1
en av mine favoritt quoter “A girl should be two things: who and what she wants“??
Lea Stefine tryggvason på fredag 08. mars 2019 01:21

Yeess!!

0
Yeess!!
Påmelding for 2020

Påmelding til Miss Norway 2020 er i gang. Vi har løpende uttak, og de som blir tatt ut får beskjed på e-post.

Beste hilsener fra Helene Abildsnes, Miss Norway 2019

Logg inn

Meld deg på