fbpx

Bærekraftighetsmål nr 6 - Rent vann og gode sanitærforhold

Hei, og velkommen til del 6 i min bloggserie om de 17 bærekraftighetsmålene.

Tilgang til rent vann og gode sanitærforhold er en av de viktigste grunnlagene for å ha en god helse. Hele 1 av 4 personer i verden har ikke tilgang til trygge drikkevannskilder. Enda flere mangler toalett og ordentlige sanitære forhold. Ikke bare er det nedverdigende og ubehagelig å ikke ha mulighet til å gå på do, men det er også stor sjanse for spredning av farlige sykdommer når man ikke har mulighet til å ivareta god hygiene. Ikke sanitære toaletter og baderom er ett paradis for bakterier og skadedyr, og kan lett bli skadelig for ormådet sitt og menneskene som benytter det.

Det finnes nok ferskvann i verden til alle hvis vi forvalter det på riktig måte, men økonomi og manglende infrastruktur står i veien for at alle skal få denne tilgangen. I tillegg fører befolkningsvekst og klimaendringer til at vannmangelen øker flere steder. Derfor er det viktig at vi beskytter de drikkevannskildene vi har, og at vi investerer i nye vann- og sanitæranlegg i regionene der disse mangler.

Hvordan ligger verden an?

Tilgang til trygge vannkilder regnes som en vannkilde i nærheten av der man bor, tilgjengelig når man trenger det og er uten forurensning. Flere har fått tilgang til trygge drikkevannskilder de siste fem årene, og for vær dag for flere og flere tilgang til dette. Nå har heldigvis rundt 74% av verdens befolkning tilgang til trygt drikkevann, men det er enda 26% som enda ikke har dette. Til tross for denne positive utviklingen, så manglet rundt to milliarder mennesker tilgang til trygge drikkevannskilder i 2020. Hele 771 millioner mennesker mangler også tilgang til helt grunnleggende vannressurser, hvor halvparten av disse bor i Afrika sør for Sahara.

I 2020 hadde 54 prosent av verdens befolkning tilgang til grunnleggende sanitæranlegg, og flere og flere fåt tilgang til trygge toaletter for hvert år. Det betyr at man ikke trenger å dele do med andre husholdninger, og toalettene hindrer brukerne og deres umiddelbare miljø fra å komme i kontakt med avføringen. Selv om det går fremover, mangler fortsatt 1,7 milliarder mennesker tilgang på helt grunnleggende toalettfasiliteter, og 494 millioner av disse går på do ute.

Verdens vannforbruk har økt med 600% de siste hundre årene, og øker med 1% hvert år. Vi trenger vann i alle deler av samfunnet – til personlig forbruk, å produsere mat, energi, varer og tjenester. Verden krever mye vann, og uheldigvis er vi langt ifra å nå dette målet. Det som står i veier for å nå dette målet er i stor grad politisk, og vil kreve at alle land samarbeider sammen. Vi kan nå målet ved å invistere i tekonologi som hjelper oss med å spare, utnytte vannet mer effektivt, renseanlegg og gjenbruk av vann. Finansiering til vanskeligstillte land for å hjelpe dem mot å anskaffe seg dette kan være en stor brikke mot fremgang for å nå dette målet.

Hvordan gjør Norge det?

I Norge gjør vi det heldigvis bra innen dette målet. Alle tilgang til rent vann til drikke, personlig hygiene og gode toalettforhold, samt er vannkvaliteten i landet godt. Derimot har Norge utfordringer knyttet til forurensing og rensing av avløpsvann, og har flere vann ledninger og nett som bør repareres. Vi har ett lite problem med gamle vann og kloakk rør, og hele 30% av vannet som går gjennom disse lekker ut av røret før det når forbrukeren. Her i Norge er også hele 35% av innsjøer og elver forrurenset, noe som er ett alt for høyt tall.

Norge har heldigvis gjort en større internasjonal satsning når det kommer til dette målet, og hjulpet flere vanskligstillte land. I 2020 brukte Norge rundt 100 millioner kroner på vann- og avløpsanlegg i utviklingsland, og hjalp kriserammede mennesker i 12 forskjellige land ved å gi dem tilgang til vann og toaletter. 

Hva kan DU gjøre?

Dette er nok et mål som ikke er så lett å støtte som privat person, da mye av makten ligger i hendene til landsledere. Derimot er det ting du kan gjøre for å ha en påvirkning, og flere av disse gjør du (forhåpentligvis) allerede. Slik som å kaste kun det som skal i do i do, for å hindre å ødelegge de gamle rørene vi har her i Norge ytterligere. 

Du kan også holde ett større fokus på å ta bærekraftige valg, slik som å bruke miljøvennlige sminke produkter og såpe. Mange av hygieneproduktene og vaskemidlene vi bruker inneholder nemlig stoffer som er skadelige for miljøet, og det er heller ikke uvanlig å se mikroplastikk i disse produktene. Så velg heller produkter som er sertifisert miljøvennlige. HER kan du finne en fin oversikt over mirkoplastikk i hygiene produkter. Mange vaskemidler for klær og stoff klær er laget av, inneholder også mikroplastikk, som går ut i vannet når du vasker det i vaskemaskinen. Så velg heller mere miljøvennlige vaskemiddler, vask tøyet ditt på en "eco setting", eller skjekk gjerne ut DENNE linken for mere info om mikroplastikk i tøy og bærekraftighet rundt plagg.

Du kan også delta på rydde askjoner som blir avholdt rundt vann områder, for å hjelpe til med å holde disse områdene ryddige, og vi kan unngå at søppel havner i havet. Det dukker stadig nye rydde aksjoner opp, og mange av disse baserer seg i områder med vann. Jeg ville anbefale å starte med å laste ned RYDDE APPEN, hvor du kan finne hundrevis av rydde askjoner landet over, og garantert en som er nær deg.

 

Link: https://fn.no/om-fn/fns-baerekraftsmaal/rent-vann-og-gode-sanitaerforhold 

Om du eller noen du kjenner kunne vært interessert i å jobbe med meg, eller vil vite mere om meg, ikke nøl med å sende meg en melding! Du kan sende meg en mail på Misslillysoee@gmail.com, eller på mine SOSIALE MEDIER:) 

 Instagram og Tiktok: @Lillysoee

Facebook side med alle oppdateringer fra deltagelsen min: Facebook side

 

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Dagstur til Milano
Dager fylt med misseaktiviteter!

Relatert

 

Kommentarer

Already Registered? Login Here
Ingen kommentarer
Påmelding for 2025

Meld deg på 2025-sesongen av Miss Norway. Vi gleder oss til å se deg i konkurransen!

Det som skjer nå er fortløpende uttak. Gitt at bilder og informasjon er på plass, blir du invitert til obligatorisk introduksjonskurs på høsten og vinteren. Det er lurt å følge med på årets vinnere og nye deltagere, for å lære hva konkurransen går ut på. Vi gleder oss til å se din påmelding!

Trykk her for mer informasjon og påmelding

Beste hilsener fra Miss Norway

Logg inn

Meld deg på