fbpx

Frivillig for VOX

Hei alle sammen!

Idag tok jeg turen til VOX, en ungdomssamling som blir avholdt i Kristiansand Kirke annenhver lørdag. Her kan ungdom mellom 13-19 år komme, og er ment for å være ett sted hvor ungdom kan komme for å bli bedre kjent, gi dem ett aktivitetstilbud og delta på en ungdomsrettet andakt. Det hele starter med andakt og konsert, før oppmøtet tar turen til kantinen i kirken hvor det blir servert milkshake og avholdes diverse aktiviteter. VOX blir hovedsakelig organisert av ungdommene selv, og det er dem selv som bestemmer programmet og aktivitetene de selv ønsker å gjøre. Så dette er virkelig ett aktivitetstilbud av ungdom, for ungdom! Men ett slik arrangement kan bli litt rotete, derfor søker de voksne frivillige som vil hjelpe med vask og rydding etter arrangementet.

 

Idag var siste VOX samling før sommerferien, og i den anledning trengte de litt ekstra frivillig til å hjelpe til med ned rydding og vask etter arrangementet. Jeg er ikke vanskelig å be, og stilte gladelig opp for å hjelpe. Vi var rundt 4 frivillige som stille opp, og satte i gang med nedvask når arrangementet nærmet seg slutten. Vi ryddet søppel fra hele kirken, moppet gulvene, vasket over border, tømte søppel kasser og ryddet bort ting som var blitt feil plassert. Det hele tok rundt en halvtime, så med så mange hjelpere fikk vi sammen ryddet og vasken i litt av en fart. Dagens arbeid var koselig, og jeg fikk slått av en prat med flere av de andre frivillige og ungdommene som organiserte VOX. 

Om du eller noen du kjenner kunne vært interessert i å jobbe med meg, eller vil vite mere om meg, ikke nøl med å sende meg en melding! Du kan sende meg en mail på Misslillysoee@gmail.com, eller på mine SOSIALE MEDIER:) 

 Instagram og Tiktok: @Lillysoee

Facebook side med alle oppdateringer fra deltagelsen min: Facebook side

Bærekraftighetsmål 5 - Likestilling mellom kjønnene

Hei, og velkommen til del 5 i min bloggserie om de 17 bærekraftighetsmålene.

Likestilling har vært ett sentralt og viktig tema de siste generasjonene, og kampen for likestilling har komt lengre enn hva som var tenkt mulig bare noen tiår tilbake. Derimot er kampen for likestilling langt ifra over, og vi har enda ett godt stykke igjen. Spesielt på ett globalt nivå har vi langt igjen å gå, og i flere land finnes det enda kvinner med enorme mangler på menneskerettigheter. 

Likestilling handler om å skape en verden hvor vi alle kan være likestilte, og ingen blir diskriminert basert på sitt kjønn. Det handler om en rettferdig fordeling av makt, innflytelse og ressurser, og at alle skal få en mulighet til å leve ett fritt liv uten diskriminering. Politisk, økonomisk og sosial likestilling mellom kjønnene bidrar til en positiv utvikling på alle plan. Likestilling og kvinners rettigheter er et gjennomgående tema i bærekraftsmålene, og å nå dette målet er helt essensielt for å kunne nå alle FNs bærekraftsmål innen 2030. 

Foto: Roger Myrland

Hvordan ligger verden an?

På verdens basis har kvinner mindre makt over eget liv og i samfunnet, enn menn. Blant annet blir 1 av 5 jenter gift før de er fylt 18 år, kvinner bruker i gjennomsnitt 2,8 timer mer på husarbeid hver dag enn menn, og bare rundt 28 prosent av ledere i arbeidslivet er kvinner. Kvinner står også for 2 av 3 andeler mennesker som ikke kan skrive, grunnet redusert utdannings muligheter. Dette er tall som kan virke uvirkelige for oss som bor her i nærmest likestilte Norge, men er tall som er realiteten for millioner av kvinner verden over. Kvinner over hele verden merker dagelig på effekten av mangel på likestilling og kvinners rettigheter, og det er for dem at vi snakker høyt om dette temaet.

Kampen mot likestilling er en sakte kamp, men en kamp på vei i riktig retning. Om vi fortsetter slik vi gjør nå vil det ta 300 år før vi har stoppet barneekteskap, 286 år for å fjerne diskriminerende lover og sikre godt rettsvern for alle, og 140 år for å likestille kvinnelige og mannlige ledere i maktposisjoner i arbeidsplassen. Det beveger seg i riktig retning, men beveger seg dessverre litt for sakte.

I kartet under ser du ett kart over hvordan hvert land ligger an på Gender Gap Indexen, som viser til hvor store forskjellen er mellom kjønnene i de forskjellige landene.

Hvilke land i verden har mest og minst likestilling?Foto: https://www.solvberget.no/artikkel/Hvilke-land-i-verden-har-mest-og-minst-likestilling 

Slik ligger vi an i Norge

Norge har komt enormt langt i kampen for likestilling, og er på topplista over verdens mest likestilte land. Foreldrepermisjon og barnehager gjør at kvinner deltar mer i arbeidslivet, og det er nesten likestilling mellom kjønnene for husholds- og omsorgsarbeid. Dette er enormt bra, og en utvikling som er ønskelig å se i resten av verden også.

Derimot er vold mot kvinner ett likestillingsproblem vi har i Norge. Dette skjer gjerne i form av trakassering, vold i nære relasjoner, voldtekt og sosial kontroll. I etterkant av dette opplever også gjerne kvinner en mere negativ reaksjon fra samfunnet, enn hva en mann hadde fått i samme situasjon. Mange kvinner føler også at de ikke blir tatt seriøst nok når de rapporterer disse hendelsene. 

Kvinner får også på ett nasjonalt nivå fremdeles mindre betalt enn menn. Samfunnsforskning.no sin forskning viser at norske kvinners timelønn er i snitt 89 prosent av det menn får

Jeg har allerede skrevet ett innlegg som snakker mere om likestilling i Norge, som du kan lese HER.

Hva kan DU gjøre?

Du kan fremme likestilling i hverdagen, og snakke opp når du ser urettferdigheter. Krev at jenter og gutter, kvinner og menn skal ha de samme rettighetene i alle situasjoner, enten det er på fotballtreningen, skolen, i hjemmet eller i lønnsforhandlinger. Ser du en mulig diskriminering; snakk opp! 

Utenom å støtte likestilling når du ser muligheten rundt deg, så kan det være vanskelig å få en større påvirkning på kampen for likestilling. Det du derimot kan gjøre er å støtte aksjoner og prosjekter rettet mot å fremme kvinners rettigheter, og la din stemme bli hørt når det gjelder. Det finnes stadig nye aksjoner som fokuserer på likestilling, internasjonalt og nasjonalt, som du lett kan engasjere deg i. Så om du ønsker å engasjere deg i kampen for likestilling, er det bare å holde øynene åpne, og engasjere deg i slike aksjoner når de dukker opp!

 

Linker: https://www.fn.no/om-fn/fns-baerekraftsmaal/likestilling-mellom-kjoennene 

https://www.samfunnsforskning.no/aktuelt/nyheter/2023/likestilling-i-norge-2023.html  

Om du eller noen du kjenner kunne vært interessert i å jobbe med meg, eller vil vite mere om meg, ikke nøl med å sende meg en melding! Du kan sende meg en mail på Misslillysoee@gmail.com, eller på mine SOSIALE MEDIER:) 

 Instagram og Tiktok: @Lillysoee

Facebook side med alle oppdateringer fra deltagelsen min: Facebook side

Når sosiale medier blir en digital tvangstrøye: Privatliv og FOMO

Illustrert FOMO. Foto: Privat

I dag lever vi i en verden der man kan kan bestille take away på timen og følge med på nyheter fra hvor som helst i verden, kun med hjelp av mobiltelefonen. Mange tar for gitt friheten til å kunne ringe en venn når som helst, like venners innlegg på Instagram og streame filmer på nett, men hvor fri er man egentlig? Når jeg gikk på barneskolen hadde jeg en liten rød flipp - telefon med et spill hvor man er en slange. Målet var å spise epler mens man navigerte rundt på skjermen. Spiste man et eple ble slangen lengre og hvis slangen kolliderte med seg selv startet spillet på nytt. Utover dette hadde jeg bare muligheten til å sende SMS og ringe, telefonen brukte jeg lite. I dag er mange telefoner langt mer avanserte og sosiale medier kommer med helt andre betingelser og vilkår.

Privatliv 

er noe man gjerne holder for seg selv, om man ikke diskuterer dette med venner eller kjæresten, skjermet fra offentligheten. Det er lett å tenke at man også er trygg på mobiltelefonen når alt er kryptert og beskyttet bak ditt eget fingeravtrykk, men så feil kan man ta. Cookies / informasjonskapsler dukker opp hele tiden og mange bryr seg ikke om dette. Kanskje du iblant bare har akseptert dem uten å lese gjennom betingelsene som ofte er på mange sider. Mye av dette er bare støy og kan være kjedelig å se gjennom, men om du bare aksepterer betingelsene blindt kan du risikere å gi samtykke til noe du ellers aldri hadde gjort! Kunstig intelligens (AI) følger med på alt du gjør og publiserer. Alt du gjør på nett kan spores, og det er en sannhet i dette utsagnet. Jeg har selv opplevd å ha funnet gamle bilder og en kampanje jeg startet for mange år siden, på nett, bare ved å søke på mitt eget navn - og det er langt fra det verste som kan skje! Å legge ut et bilde ute av kontekst kan være gøy i det øyeblikket, men når det samme bildet dukker opp mange år senere, publisert av en helt fremmed, blir det en helt annen situasjon. Det kan være veldig ubehagelig å miste kontroll på personlig data, og det skal så lite til! Du trenger ikke å bli hacket, andre kan utnytte ting du har sagt og gjort i fortiden, og det kan være hvem som helst. Det å kunne være anonym på nett har fordeler og ulemper på samme tid (dette gjelder ikke bare privat data og sensitive opplysninger. Ta f.eks. nettmobbing). 

Illustrasjon fra Google i det jeg skriver dette blogginnlegget.

Ved å søke på meg selv finner jeg med en gang bilder fra mitt presseoppslag (EAvis), at jeg er med i en cosplay gruppe på FaceBook og et lys jeg la igjen i en online dødsannonse for noen jeg kjente m.m. Alt du legger ut på nett kan teknisk sett spores og ikke alt kan være like lett å fjerne når det først er ute! Tenk deg nøye om før du publiserer noe som helst.

FOMO

er frykten for å gå glipp av det som skjer rundt deg, at du misliker tanken på at andre har det gøy uten at du er til stede. FOMO rammer nesten alle sammen og mange legger ikke merke til det. Har du noen gang surfet på telefonen mens du bare venter på at noen skal like et av dine innlegg på sosiale medier, ringe deg eller følger du nøye med på hva / hvor / når dine venner legger ut storier? Dette er FOMO. Man blir opphengt i hva som skjer i den digitale verden og glemmer alt annet.

På det innledende bildet ser du et soleklart eksempel på FOMO. Jeg sitter på restaurant med Evelynn og et bekjent par, i Brussel. Mens Evelynn og mannen går for å hente maten sitter jeg og kjæresten igjen ved bordet. Jeg kan ikke huske hva jeg holdt på med på telefonen, men det ser ut til å ha oppslukt meg fullstendig. Når jeg ser dette bildet i dag tenker jeg det var flaut og jeg skulle selvfølgelig ha snakket med jenten til de andre kom tilbake. Selv om ingen skade har skjedd og alle parter er i dag på god fote, er dette ingen god presentasjon av meg som person, eller hvem som helst for den saks skyld! Det handler om å forebygge FOMO og vise respekt for de som er til stede i en sosial situasjon.

  Foto: Evelynn

FOMO er en avhengighet og sosiale medier er årsaken. Det hjelper også lite når store deler av verden er digital, inkludert bank konto og betalingsmetoder. I dag blir vi nesten hjelpeløse uten telefonen, men det er også svært viktig at man ikke glemmer verden utenfor. Jeg oppfordrer alle til å legge vekk telefonen litt oftere og leve i øyeblikket. Ikke ha telefonen ved bordet, og ha den i flymodus når du sover. Det er så lett for at den blir en distraksjon og den tiden du bruker på nett får du aldri tilbake i den virkelige verden!

Dette bildet er kun en illustrasjon og et underholdningsbidrag til dette blogginnlegget.  

༺═──────────────────────────────────────────────────────────────────────────═༻

Du kan støtte meg ved å abonnere på denne siden. Da blir du blant de første som får varsel når jeg legger ut nye blogginnlegg! Du kan legge igjen din stemme ved å gi meg stjerner og/eller kommentar, på bunnen av hvert blogginnlegg ❤︎

Har du spørsmål eller andre henvendelser? Ta kontakt!  ❤︎

Mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. ❤︎

Og du er også selvfølgelig hjertelig velkommen til å følge meg på ‬‬Instagram og Facebook ❤︎

 Foto: Evelynn

 

Viktigheten av å være tilstede i trafikken

IMG_7441

Idag tenkte jeg jeg skulle fortelle om en ubehagelig hendelse på E6 og viktigheten av å være observant når man kjører bil.

Det var her i våres da hendelsen skjedde, jeg var på roadtrip til Danmark og kjørte på E6 en tidlig onsdags morgen. Det var nesten ingen på veien unntatt noen lastebiler her og der. Jeg er helt alene på veien fram til jeg tar igjen en lastebil som naturligvis ikke kjørte i 110kmt (som var fartsgrensen), så jeg bestemmer meg for å kjøre forbi. Jeg ser etter og det er ingen andre biler rundt og heller ingen hindringer i veien, jeg legger meg ut i venstre fila og i det jeg er halvveis forbi lastebilen skjer det. Lastebilen skjener ut i fila jeg ligger i og fortsetter mer og mer. Jeg har sett for meg slike scenarioer i hodet før men når det faktisk skjer er det ikke alltid man gjør slik som man har tenkt. Jeg blir presset så langt inntil autovernet at jeg må bråstoppe. Heldigvis var jeg så oppmerksom at jeg rakk å evaluere og bremse før det var for sent. Alt dette skjedde veldig fort og det å kjøre i 110 så bråstoppe gjorde at det skrek i dekka. Men takket være at jeg ikke var trøtt, ikke var påvirket av alkohol eller andre substanser, hadde gode dekk og tørt føre så gikk dette helt fint uten en eneste ripe på bilen. Men det var veldig skummelt for det var ikke mange sekundene før dette kunne gått sikkelig galt. Jeg merker fortsatt at det er litt skummelt å kjøre forbi lastebiler på E6 nå. 

Det er nettop på grunn av slike situasjoner jeg har en streng regel med meg selv at jeg ikke skal kjøre om jeg er trøtt eller har promille, selv om promillen er under den lovlige grensa på 0,2. Skal jeg kjøre bil, og dette oppfordrer jeg andre til også, SKAL JEG IKKE VÆRE TRØTT og HA 0,00 I PROMILLE.

 

Xx Nikoline

Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Insta: nikkismissnorwayadventure

Litt bilder med den nye sashen!

Hei alle sammen!

Under helgen som var hadde vi Beauty camp, og på dette kurset fikk vi blant annet vårt nye finalist sash! Det å få sashen merkerer begynnelsen på ett nytt kapittel i denne Miss Norway reisen, ett kapittel jeg ser enormt frem til. 

Jeg føler meg så stolt av å ha komt så langt som dette, og får å være finalist i årets sesong. Idag hadde jeg litt fritid, og ønsket derfor å ta noen første bilder med sashen! Bildene finner du her, og i mitt nyeste innlegg på Instagram (@Lillysoee).

Om du eller noen du kjenner kunne vært interessert i å jobbe med meg, eller vil vite mere om meg, ikke nøl med å sende meg en melding! Du kan sende meg en mail på Misslillysoee@gmail.com, eller på mine SOSIALE MEDIER:) 

 Instagram og Tiktok: @Lillysoee

Facebook side med alle oppdateringer fra deltagelsen min: Facebook side

Sove? Det kan vi gjøre når vi kommer hjem!

Screenshot_20240610_192600 Foto: Miss Universe Organization. Vinner 2017 Demi Leigh til venstre. Miss Norway Kaja Kojan til høyre

De fire første dagene hadde vi trent i 30 timer på sceneshowet, forteller Kaja på debrief etter Miss Universe-finalen. Jeg kunne ikke vært mer glad for at Miss Norway-organisasjonen med Klara og Christina hadde pushet henne til å trene med over 12 cm høye tynne hæler, i nesten et år før finalen, forteller Kaja.

Kaja er hjemme fra Miss Universe etter flere uker med konkurranse fram til finalen i  Miss Universe 26. november 2017. Fra klokka sju om morgenen til nærmere midnatt gikk det i trening, veldedighet, representasjon, sponsoroppdrag og media. De hadde egne sikkerhetsvakter som måtte kaste vekk ivrige fans som forsøkte å nå fram til noen av deltakerne.

Vi fikk en prat med Kaja og erfaringene fra Miss Universe på lørdag. Kanskje det mest rare var at det stod rekke på rekke med fans, store deler av døgnet, i håp om å få glimt av en av de 92 finalistene.  Det rett og slett veldig annerledes enn i Norge hvor man kan gå trygt for seg selv, fortalte Kaja.

Buksedrama 

Vi må selvsagt spørre om nasjonaldrakten. Jo, den ble en suksess forteller Kaja. Hun var svært heldig med kjolesponsor og kjoledesigner Hilde Marie Johansen som la så mye arbeid ned i nasjonaldrakt og aftenkjole. Det var litt ekstra med nasjonaldrakten fordi den først var som en trang og kort kjole rundt hoften, som var veldig vanskelig å bevege seg i på scenen.

Hun måtte skaffe en passende underdel til nasjonalkostymen i hvitt, noe som var svært vanskelig å få tak i, noe sted i Las Vegas. Det var for det meste undertøy, og man skal jo ikke se gjennom stoffet på scenen, fortalte Kaja. Så det ble til slutt at hun kjøpte en slags buksedress, klippet den til, og brukte teip oppe på låret for at buksen skulle skulle sitte.

Hvordan var det hektiske programmet spurte vi, med aktiviteter fra omtrent klokka sju om morgenen til nærmere midnatt i tre knalltøffe uker. Hun fikk bare sove i fire timer de tre siste døgnene, grunnet all treningen og oppspilthet. Familie og venner både fra Norge og Vietnam fulgte med på konkurransen.

Noen dager litt rolig i starten, som også gav raskere «innsjekking» i konkurransen. Det tok kortere tid totalt, og hun fikk snakket mer med de som hjalp til. De som kom på dagen med “innsjekking” måtte stå i timesvis i kø å vente.

30 timer showtrening på fire dager

De fire første dagene hadde vi trent i 30 timer på sceneshowet. Jeg kunne ikke vært mer glad for at Miss Norway-organisasjonen med Klara og Christina hadde pushet henne til å trene med over 12 cm høye tynne hæler, i nesten et år før finalen, forteller Kaja. Hælene må være tynne sier hun, fordi man skal være forberedt på scenen som føles glatt, og man kan føle seg ustødig. All treningen i Miss Norway gjorde at jeg leverte stødig og selvsikker gang. Fikk bare tommelen opp av de som trente oss til TV-showene.

Flere konkurrenter angret på at de ikke hadde trent på høye tynne hæler. De klarte ikke bevege seg trygt på scenen. Flere sjanglet i begynnelsen. En utøver falt sammen under trening og forstuet ankelen. Det tok mange dager før hun ble såpass at hun kunne trene på TV-showet igjen. Jeg er så takknemlig til Miss Norway-organisasjonen for disse rådene med høye hæler.

Tidlig oppe, sent i seng

Dagene varte ofte fra sju om morgenen til nærmere midnatt. De siste tre dagene sov jeg bare fire timer, forteller Kaja. Etter en litt rolig start de første dagene, fordi vi kom tidlig til «innsjekk». Så gikk det i et med trening på sceneshowet, veldedig arbeide, sponsoroppdrag og representasjon. Media var der hele tiden. Det ble ikke mange timene søvn. Så jeg og Miss Sverige bestemte oss for at dette var en hendelse for livet. Vi skal være med på alt med godt humør. Sove får vi gjøre når vi kommer hjem.

Gode venner for livet

Kaja fortalte mye hvor gøy det var å bli kjent med de andre, både fra Sverige, Sør-Afrika, Namibia, Israel og Portugal. Alle i samme gruppe med den dyktige supervisoren Monie. Hun passet på at alle beskjeder kom fram og at alle var på plass der de skulle i en stor konkurranse med topputøvere fra 92 nasjoner. De vil selvsagt holde kontakten videre. Vi for vår del håper Miss Universe kommer til Norge for å treffe Kaja.

Markedsføring og næringsutvikling

Nå gjelder det å satse videre på den plattformen Miss Norway har gitt sier Kaja mot slutten av samtalen. Det gode nettverket som er bygd opp med dyktig kjolesponsor og designer, videoproduksjon og markedsføring på nett og i sosiale medier. Kaja sikter på markedsføringsutdanning med fokus på Internett, og har sagt hun vil bidra til å bygge kompetanse om netthandel.

Etter den hyggelige praten hastet Kaja avgårde til T-banen for å treffe noen venninner, mens hun pratet om å skaffe hybel nær Lillestrøm nær Høgskolen i Oslo og Akershus på Kjeller.

Oslo, 2. desember 2017.

Påmelding for 2025

Påmelding for 2024 er avsluttet. Meld deg på 2025-sesongen av Miss Norway. Vi gleder oss til å se deg i konkurransen!

Det som skjer nå er fortløpende uttak. Gitt at bilder og informasjon er på plass, blir du invitert til obligatorisk introduksjonskurs på høsten og vinteren. Det er lurt å følge med på årets vinnere og nye deltagere, for å lære hva konkurransen går ut på. Vi gleder oss til å se din påmelding!

Trykk her for mer informasjon og påmelding

Beste hilsener fra Miss Norway

Logg inn

Meld deg på