fbpx

MIN HJERTESAK

MIN HJERTESAK

 

 

 

Jeg har veldig mange saker som er viktige for meg, alt fra psykisk helse til miljø. Den saken som ligger mitt hjerte nærmest er dyrenes velferd. Alle de fantastiske dyrene på denne jorden som vi er så heldige å ha muligheten til bli kjent med. Hvis man får en stemme i samfunnet som folk skal høre på, mener jeg man bør bruke den på noe man brenner for og som er viktig.

 

Helt siden jeg var en liten jente har jeg elsket dyr og brydd meg om dem. Etterhvert som jeg ble eldre merket jeg at ting ikke var helt slik som de burde være. Jeg så urettferdighet og dårlig behandling av dyr, alt fra utnyttelse til omsorgssvikt. Dette ville jeg vite mer om, og brukte derfor mye tid på å finne ut hva som faktisk var realiteten i samfunnet vårt. I dette blogginnlegget skal jeg gjøre så godt jeg kan for å vise dere mitt synspunkt på denne saken. Dyrene har ingen stemme, så det er utrolig viktig at vi bryr oss og snakker for dem! De er de svakeste i samfunnet vårt og trenger at vi ser på dem som individer og ikke produkter. Jeg kunne skrevet et veldig langt innlegg om dette, men jeg skal gjøre mitt beste for å korte det ned.

 

 

 

Pels og skinn 

Flere tusenvis av ville dyr sitter akkurat nå innestengt i bur, mange er skadet og redde. Kun for at noen skal tjene penger på dem, og fordi noen faktisk velger å kjøpe pels og skinn. Disse dyrene blir født inn i en trist skjebne, frarøvet sin frihet og alle sine naturlige behov og instinkter. Vi er heldigvis mange som ser at dette er feil. Dyrene blir utnyttet på det groveste, og det blir dokumentert gang på gang at bøndene bryter dyrevelferdsloven. Saken er; uansett hvordan de tilrettelegger på disse gårdene, så er denne industrien etisk grunnleggende feil. Ville dyr hører ikke hjemme i fangenskap, de hører hjemme i naturen. Jeg mener du ikke bør kjøpe produkter som er laget av skinn eller pels. Du tenker kanskje «dyret er allerede dødt så det spiller jo ingen rolle om jeg kjøper det eller ikke?». Dette er en tanke som holder industrien i gang, for hvis man ikke kjøper pels eller skinn vil det heller ikke være forespørsel etter det. Da må til slutt hele industrien avvikles, siden bøndene ikke tjener noen penger på det. Ved at du sier nei til pels og skinn så redder du faktisk dyr fra en forferdelig skjebne. Det finnes så sinnsykt mange andre gode materialer som kan erstatte pels og skinn, så det er ingen grunn til å kjøpe skinn eller pels.

 

 

 

Dyrebutikker
Dette har lenge vært en av de virksomhetene jeg virkelig syntes burde avvikles. Hele prinsippet med at dyr selges over disk som en vare er noe jeg er imot. Hvem som helst (over 16 år) kan gå inn i butikken og skaffe seg et dyr. Uten at de har noe som helst kunnskap om det dyret de skaffer seg, eller er innforstått med hvilket ansvar det innebærer å ha et dyr. Jeg ser altfor ofte foreldre som kjøper dyr til barna sine i jule- eller bursdagsgave, uten å ha forståelse for at det er de som må ta hovedansvaret for dyret. Barnet syntes dyret er gøy i de tre til fire første månedene. Deretter blir det uinteressant, og dyret overlates til seg selv i et bur alene. Jeg sier ikke at dette alltid er tilfellet, men veldig ofte! Ved å kjøpe dyr over disk, så bidrar du til at flere dyr blir tatt inn i dyrebutikkene. Dessverre så er kjæledyr blitt en «kjøp og kast vare» i dagen samfunn. Man skaffer seg et dyr uten å tenke seg godt nok om, og det ender opp med å enten bli avlivet eller forlatt. Det er mange dyr som trenger et hjem, men de finnes andre steder enn i dyrebutikken. Det er bare å ta en rask titt på finn.no eller ta en telefon til dyrebeskyttelsen, så forstår du hva jeg snakker om. Ikke skaff deg et dyr før du har nok kunnskap om det dyret du skal ha, og er klar for ansvaret som medfølger. Ja dyr er veldig søte, men tenkt på dyrets beste, og ikke ditt eget. 


 

 

Kjøttindustrien 

Helt fra vi er små barn så blir vi fortalt at kjøtt er noe vi må ha for å ha et sunt og variert kosthold. Vi ser reklamer om hvor bra dyrene har det og at bøndene er glad i dyrene sine. Dette er dessverre ikke sannheten. De blir født av en enkelt grunn; for at de skal vokse seg store og bli slaktet. Slaktet for at mennesker skal spise dem. Jeg mener at fordi vi har muligheten til å utnytte et annet individ, så betyr ikke det at det er riktig å gjøre det! Dyr lever for sin egen skyld, ikke for at mennesker skal utnytte dem til sin egen fordel. Vi mennesker er fullstendig kapable til å leve et fullverdig liv uten kjøtt, jeg personlig mener vi mennesker ikke er skapt for å spise det i det hele tatt. Heldigvis så har de norske dagligvarebutikkene skjønt at fler og fler velger å bytte ut kjøtt med et plantebasert alternativ, og man må ikke nødvendigvis dra innom en helsekostbutikk for å få tak i kjøtterstatningsprodukter. Flere av mine venner som spiser både kjøtt- og plantebasert mat forteller meg at de ikke smaker forskjell på produktene engang. Så neste gang du skal lage pølser, burger, taco eller lignende: gå for et plantebasert alternativ istedenfor! Det er lett tilgjengelig i butikkene, bra for helsen din, miljøet og dyrene. Vinn vinn!

 

 

 

Meieriindustrien  

Denne industrien er dessverre en alt for stor industri. Som blir glorifisert og reklamert for som et glansbilde. I reklamene ser man kuer som står ute på en grønn eng og beiter, sannheten er en helt annen. Kuene står mesteparten av livet sitt inne i en liten bås i et fjøs, på et hardt og kaldt gulv. For at kuene skal kunne produsere melk så må de først få en kalv. Når kalven er blitt født blir den tatt fra moren sin og satt i en bås for seg selv. Er den en kvigekalv (altså hunnkjønn) vil den lide den samme skjebne som sin mor. Oksekalven (hannkalven) blir sendt til slakt som kalvekjøtt. Jeg har selv sett med egne øyne hvordan det foregår når kalven blir tatt fra moren sin, og det er noe av det sørgeligste jeg har opplevd i hele mitt liv. Dyr har like stor morskjærlighet for barna sine som vi mennesker, om ikke mer. Kua blir helt fortvilet og gjør alt den kan for å få kalven sin tilbake, dessverre til ingen nytte. Dette skjer kun fordi vi mennesker er blitt lært opp til at melk er nødvendig for oss.

Denne prosessen gjentas helt til kua er for sliten, eller har dratt på seg forskjellige sykdommer som resulterer i at den ikke klarer å produsere mer melk. Da blir kua slaktet. 

 

Vi mennesker er faktisk det eneste dyret som drikker morsmelken til et annet dyr. Hvis det hadde vært meningen at vi mennesker skulle drikke melk hele livet så hadde vi vært skapt slik at vi produserte det selv. Det er faktisk en grunn til at vi mennesker produserer morsmelk til barna bare en liten periode av livet, det er da vi trenger den. Kuene produserer melk for kalvene sine, ikke for mennesker. Det reklameres for at kumelk gjør at man får et sterkt skjelett og en sunn kropp. Da vil jeg bare nevne at Norge statistisk er på verdenstoppen når det gjelder melkeinntak, og også når det gjelder omfang av benskjørhet. Så nei, melk gjør ikke nødvendigvis at man får en sunn og frisk kropp, som mange tror. Så og si alle dagligvarebutikker har nå valgt å ta inn plantebasert melk i tillegg til kumelk. Her kan man velge blant alt fra kokosmelk til soyamelk. Jeg er temmelig sikker på at du vil kunne finne en fullverdig erstatning! Disse har også mye lengre holdbarhet enn kumelk, og du slipper å få i deg alle hormonene som finnes i kumelk.

 

 

 

Dyr brukt som underholdning
Dyr har blitt brukt for å underholde mennesker i lang tid. Betyr det derfor at det er riktig? Alt fra sirkus til tyrefekting blir dyr utnyttet og brukt for at mennesker skal bli underholdt. Jeg skal ikke gå for mye inn på akkurat dette temaet fordi det er så utrolig mye jeg kunne skrevet, men fellesnevneren for dette er at dyrene blir utnyttet på det groveste for å lære seg ting som er helt unaturlig for dem. Mange sier at det «ligger i kulturen», og at de ikke ser noe feil i å bruke dyr til underholdning fordi det alltid har vært sånn. Da spør jeg deg; hvis du var en elefant, ville du helst valgt å være fri i naturen sammen med familien din, eller i fangenskap for å bli tvunget til å gjøre ting du ikke ville? Svaret bør være ganske enkelt for de fleste, vil jeg tro! Neste gang du ser dyr som blir brukt i en setting for å underholde mennesker; tenk litt lenger og still deg spørsmålet om du ville likt å bli behandlet på den måten. Som vi lærte da vi var små "vær mot andre slik du vil at de skal være mot deg". Dette ordtaket gjelder for dyr like mye som for mennesker! Vær så snill, ikke støtt sirkus, tyrefekting og lignende. Det finnes så utrolig mange mennesker som er begavet og er flinke til å underholde, så hvorfor tvinge dyr til å gjøre det??

 

 

 

Dyreforsøk 

Hver eneste dag så blir uhorvelig mange dyr torturert og mishandlet i forsøkslaboratorier. Kun for menneskers forfengelighet! Det som foregår i slike forsøk er så grusomt at jeg nesten ikke klarer å snakke om det. Jeg regner med at de aller fleste vet hvordan dyreforsøk foregår og hvor unødvendig dette er når det finnes andre måter å gjøre det på. Tro det eller ei, men det er utrolig mange produkter man ikke skulle tro er testet på dyr som faktisk er det. Heldigvis har det kommet fler og fler metoder man kan bruke for å teste ulike stoffer og produkter, uten at det trenger å involvere dyr. Dyreforsøk er helt unødvendig, og ved å kjøpe et produkt som er testet på dyr så støtter du faktisk denne industrien. Det finnes flere applikasjoner til mobilen som du kan laste ned for å finne ut hvilke produkter som er testet på dyr og hvilke som ikke er det. De fleste som ikke tester på dyr merker også produktene sine med «cruelty free», så det er faktisk ikke så vanskelig å finne produkter som ikke er testet på dyr hvis man bare undersøker litt i forkant.

 

 

 

Eggindustrien

Mange går rundt å tror at det å spise egg er ok fordi man ikke skader dyret direkte. Denne påstanden er jeg totalt uenig i! De fleste høner som lever i denne industrien er innestengt i bittesmå bur, eller presset sammen i et stort rom med hundrevis av andre høner. De er fratatt alle sine naturlige behov og flere av hønene dør som følge av måten de blir tvunget til å leve på. Jeg vil anbefale alle som spiser egg til å dra å se på en tradisjonell hønsefarm for å se hvordan hønene lever. Så kan du igjen stille deg spørsmålet: ville jeg likt å leve slik?. Hvis svaret er nei, så burde avgjørelsen om å støtte denne industrien være enkel. Egg kan også veldig enkelt erstattes i alt av matlaging. Og hvis det er proteiner du er ute etter, så finnes det mange plantebaserte alternativer som inneholder mer proteiner enn i egg. 

 

 

 

 

 

 

 

 

«What it lies in our power to do, it lies in our power not to do.» 

- Aristoteles

 

 

Dette sitatet liker jeg godt, som på norsk betyr at hvis en har muligheten til å gjøre noe, så har man også muligheten til å la være å gjøre det. Gjør det som er etisk riktig, ikke nødvendigvis det som du er lært opp til. Mitt ønske er at folk tenker litt gjennom hva som faktisk ligger bak det produktet de er på vei til å kjøpe. Er det virkelig verdt å kjøpe det når man bidrar til utnyttelse og lidelse på bekostning av en annen skapning? Jeg håper at ved å spre informasjon og å opplyse folk om hvordan ting faktisk er, så vil det føre til at vi sammen kan redde flere dyr fra en unødvendig grufull skjebne. 

 

 

 

 

 

 

Jeg anbefaler på det varmeste å sjekke ut dokumentarene listet opp under. De var nemlig med på å åpne øynene mine, og de er noe alle burde ta seg tid til å se for å få større forståelse av hvordan ting er.

 

 

 

101- Reason to Go Vegan:

 

 

 

Blackfish Trailer (hele filmen kan sees på Netflix):

 

 

 

Earthlings (dokumentar av dyrehold i utlandet. Inneholder sterke scener):

 

 

 

Racing Extinction:

 

 

 

Smaken av hund:

 

 

 

Cowspiracy Trailer (hele filmen kan sees på Netflix):

 

 

 

Pelsindustrien i Norge:

 

Gå inn på Nrk.no, søk etter brennpunkt, deretter Pels. Veldig viktig dokumentar som alle burde se!

 

 

The Cove:

 

 

 

Utdrag fra en debatt som jeg syntes er verdt å se:

 

 

 

 

 

 Til slutt vil jeg bare si at jeg på ingen måte prøver å angripe noen eller støte noen, men jeg ønsker at folk skal være bevisste på hvilke konsekvenser de valgene man tar vil få for andre individer. 

 

 

 

 

 

Alle har behov for ferie // Sjekk ut min nye spons...
NO Body Shaming!

Relatert

 

Kommentarer

Already Registered? Login Here
Ingen kommentarer

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://missnorway.org/

Påmelding for 2022

Påmelding til Miss Norway 2021 er avsluttet, og du kan nå melde deg på for 2022.

Vi har løpende uttak og det fungerer slik at de som melder seg på, vil bli vurdert. De som kommer med videre blir invitert til obligatorisk introduksjonskurs høsten 2021 eller vinteren 2022. Det er lurt å følge med på tidligere deltakere for å danne et bilde av hva konkurransen går ut på. Vi gleder oss til å se din påmelding.

Trykk her for å melde deg på

Beste hilsener fra Sunniva Høiåsen Frigstad, Miss Norway 2020

Logg inn

Meld deg på