Meg og plast

Hvert år dør store mengder fisker, fugler og dyr av plastavfall fra oss mennesker.

Vi mennesker bruker ekstremt mye plast hver dag, alt fra plastposer og plastemballasje til plastflasker og plastbestikk. Jeg leste at ca. 8 millioner tonn plast havner i havet hvert eneste år, noe som er 900 tonn i timen. Det er mye mer enn hva mennesker klarer å rydde ut av havet hver time. Dette fører også til at mange millioner fisker og sjødyr dør hvert år.  Hvis det fortsetter som dette, vil det eventuelt være mer plast enn fisk i sjøen om noen få tiår. Veldig mange mennesker kaster plast rundt seg hele tiden uten å tenke på at det skader både miljøet og dyrelivet. De fleste tenker kanskje, «Det er bare en lite plastpose, om jeg kaster den her en gang har det ingen ting å si», men det har veldig mye å si hvis 1 million mennesker tenker det samme. Plast kan bruke flere hundre år på brytes ned, så det blir ikke borte med det samme.

 

Jeg vil oppfordre folk til å tenke litt mer på miljøet, og fremtiden vår. Du kan for eksempel investere i et eget handlenett du kan ta med når du handler ( de fleste dagligvarebutikker selger egne handlenett man kan bruke igjen), eller man kan bli bedre på å pante flasker. Da tjener tross alt du på det også. Hvis dere spiser ute kan dere passe på at dere ikke bruker engangsbestikk eller engangstallerker, eller du kan rett og slett plukk opp plast du finner ute i naturen!

 

Her om dagen så jeg et innlegg på Facebook der en mann var nødt til å avlive et rådyr som haltet mot han. Grunnen til at rådyret haltet var fordi den tydeligvis hadde tråkket i et plastobjekt når den var kalv, så benet dens hadde vokst inne i plasten og blitt helt deformert. Det stakkars rådyret hadde altså levd omtrent hele livet uten å kunne gå ordentlig bare på grunn av at noen hadde kastet fra seg noe i naturen. Jeg får veldig vondt inni meg når jeg ser og leser om sånt, og jeg skulle ønske mennesker kunne tenke mer på hva de kaster rundt seg.

 

Jeg selv har begynt å tenke mye mer på hvor mye plast jeg bruker, og hvordan jeg bruker det, og prøver også å få venner til å tenke mer på det.

Jeg har en katt som ofte pleier å tukle seg inn i plastposer, og det har vært flere ganger jeg har måtte hjulpet han ut av den fordi han ikke klarer det selv.

Det gjelder ikke bare havet og sjødyr, som man ser mest om på nyhetene, men det har også mye å si for både skogsdyr, husdyr og fugler.

 

Håper at dere som leser dette tenker litt mer på hvor mye plast dere faktisk bruker hver dag, og håper dere vil være med på å gjøre fremtiden bedre! :)

 


Bilde av katten min med et plastobjekt rundt halsen

Sjøfugl spiser plast (Medium caseimage)

bilde er er hentet fra : https://nysgjerrigper.no/Artikler/2017/august/hvorfor_spiser_sjofuglene_plast

 

 

My presentation video- Miss Universe Norway 2018
Det er ikke alltid like lett å være vakker
 

Kommentarer

Already Registered? Login Here
Ingen kommentarer
Påmelding for 2020

Påmelding til Miss Norway 2020 har startet. Vi har løpende uttak, og de som blir tatt ut får beskjed på e-post. Vi gleder oss til å se din påmelding.

Beste hilsener fra Susanne Næss Guttorm, Miss Norway 2018

Logg inn

Meld deg på