fbpx

Vennskap og russetid

IMG_7952

Hei dere!

I dag har jeg lyst til å ta opp et emne som jeg synes er veldig viktig, og som er mye omtalt i meda i disse tider.

Et sikkert vårtegn er russebusser med høy musikk som er ute og ruller. For mange ungdommer er dette en tid de har sett fram til i minst tre år og som det knyttes store forventninger til om skal bli en frydefull tid med feiring av snart ferdig skolegang på videregående skole.

 

Mange blir så opptatt av russetida og befinner seg i en boble allerede fra første året på videregående. Dugnader, buss, russeklær, dekknavn og russetreff er alt som står i fokus i nesten tre år, og for mange blir det en tid hvor det viktigste er å være på riktig buss og å henge med nye kule venner.

 

Jeg sier ikke at russetid bare er negativt, selvsagt får mange nye kontakter, opplever mye glede og sosialt samhold. Mange skaffer seg venner for livet og de lærer å samarbeide, planlegge og får gode erfaringer ved å være samlet om bussprosjektet. Vi hører dessverre mest om det negative med russefeiring, at ungdom lar seg presse til å flytte grenser i forhold til både alkohol og seksuell atferd, eller at de havner på kant med loven for å bevise at de er tøffe. Dette er så synd, for russetiden bør være en tid man ser tilbake på hvor vennskap og glede var overskriften.

       

 

Jeg undrer meg på hvorfor ungdom får seg til å flytte grenser og gi slipp på sine verdier for å bli sosialt akseptert, og hvorfor er det så viktig å være kul eller ha den kuleste bussen? Jeg synes det er skremmende at både gutter og jenter i en alder hvor man står på terskelen til å ta et steg videre i livet både i forhold til yrkesvalg og selvstendighet, lar seg påvirke til å flytte egne grenser, gjøre dumme valg og ikke minst ofre vennskap til fordel for å være den kule og henge med nye venner for en kort periode.

 

Noen glemmer dessverre å være samlet med sine faktiske venner, og blir mer opptatt av hva som er kult og sosialt akseptert i russegruppa. Det er veldig synd, for hvem bryr seg egentlig om hvilken buss du var på når du senere i livet skal ut å søke jobb? Det viktigste var vel at dere hadde det fint sammen og fikk en hyggelig tid sammen med positive opplevelser.

 

Hvem definerer hva som er å være kul? Jeg tenker at de som tør å stå for egne valg, bestemme over seg selv og sette tydelige grenser for hva de er med på, det er de som er kule! Det er viktig å være seg selv og å stå opp for sine egne meninger, holdninger og verdier. Ekte venner vil like deg for den du er som person, de ditcher deg ikke, så hvorfor late som du er en annen?

 

Russetiden bør flytte fokuset bort fra materielle ting som buss, klær og russelåter. Skulle ønske at russefeiringen hadde et enda større fokus på hvilke verdier man har og det å fokusere på samhold, glede og å styrke hverandre. Betydningen av de gode vennskapene som oppstår både i russetiden og de vennene du hadde fra før er viktig. Gode venner vil støtte deg i å ta gode valg, og vil beskytte deg mot å flytte grenser som kan være til skade for deg. En god venn definerer ikke vennskapet ut fra om du er kul nok eller om du er på russebuss.

 

om du har lyst til å samarbeide med meg, kontakt meg gjerne på min mail Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Følg meg gjerne på mine sosiale medier for mer updates.<3

Instagram: henriettejhauge

Facebook: Henriette J. Hauge

 

Beauty operations in beauty competitions should be...
Hvordan beskytte seg selv ved uforventet situasjon
 

Kommentarer

Already Registered? Login Here
Ingen kommentarer
Påmelding for 2021

Påmelding til Miss Norway 2020 er avsluttet, og vi har nå satt igang påmelding til 2021. Vi har løpende uttak, og de som blir tatt ut får beskjed på e-post etter at finalen i 2020 er avholdt på sommeren.

Beste hilsener fra Helene Abildsnes, Miss Norway 2019

Logg inn

Meld deg på