fbpx

Feil oppmerksomhet og trakassering!

Hei vakre mennesker! <3

I dag vil jeg ta opp ett tema som alltid vil gå igjen og jeg har tenkt til å ta det opp så mange ganger jeg kan helt til det faktisk ikke lenger vil være ett problem, men vi har en lang vei å gå.  To av de viktigste temaene jeg har på hjertet er seksuell trakassering og kroppspress, men jeg skal skrive om sistnevnte en annen dag.  Selv har jeg opplevd seksuell trakassering og synes det er viktig å ta det opp, fordi jeg er langt ifra den første og blir nok dessverre heller ikke den siste.  For meg har det vært viktig å være like ærlig om de vanskelige tingene i livet som de gode, fordi de har formet meg og de har lært meg mye.  Ikke minst, så er det mange andre som går igjennom de samme, og om jeg kan hjelpe noen mennesker der ute, så hadde det vært stort.  

Seksuell trakassering har kommet større frem i søkelyset de siste årene og det er viktig.  Alle har rettigheter over egen kropp og absolutt ingen andre har noe med den kroppen å gjøre.  Når man har vært åpen om livet sitt på godt og vondt i mange år, så er det en del mennesker som følger med på deg.  Du får meldinger på Instagram, folk sender deg bilder på Snapchat og ringer deg på Messenger.  Spesielt etter at jeg ble deltaker i Miss Norway 2019, så har jeg fått en del ubehagelig oppmerksomhet fra både unge og eldre.  Folk som ber deg sende dem bilder til egen nytelse, mennesker som frir til deg og som kontakter vennene dine når du ikke svarer, folk som mener at du skal bære frem barna deres og mange som sender deg ekle bilder.  Dette er den uheldige og ubehagelige siden av å være en offentlig person, men mye handler også om hvordan du tar det.  Selv er jeg ganske rett på sak og godtar svært få ting.  For meg er det viktig å sette dem på plass og oppnå den respekten jeg fortjener.  Dessverre er det alt for mange som ikke vet hvordan man skal takle dette, svare tilbake og ender ofte med å le det bort.  Ler det bort når en fyr presser seg på deg på byen, ler det bort når en jente sender ubehagelige bilder eller ler det bort når noen prøver å overtale deg til å bli med hjem.  Kjære jenter og gutter!  Det er her det blir ekstremt viktig å ha litt bein i nesa, sette seg i respekt og si ting som de er.  Jeg har måtte fortalt menn at de kunne vært faren min, jeg har måtte fortalt gutter at jeg ikke har interesse av å prate med mennesker som objektifiserer meg, jeg har måtte blokkere, slette og rapportere.  Og det er viktig å ta det fra starten av, fordi selv har jeg opplevd hvor ille dette kan bli.  

Jeg gikk på folkehøyskole og kjente jo ingen fra før av.  Jeg møtte alle med åpne armer, ga av meg selv og ble kjent med så mange som mulig.  Jeg skulle tross alt bo med disse menneskene i ni måneder.  Og det var en fyr som var mye eldre enn oss andre.  Han kunne sette seg ved bordet vårt når vi spiste eller se på TV med oss og vi syntes det var greit.  Han var hyggelig som de andre, og jeg har ikke noe imot mennesker som ikke har gjort meg noe.  Etter hvert tok han mer plass, begynte å sende meldinger og snapper og ble fysisk.  Jeg hadde kjæreste på denne tiden i tillegg, så jeg synes det var ekstra ubehagelig at denne fyren prøvde å komme enda nærmere meg.  Han var fullt klar over at jeg hadde kjæreste.  Det ble mer og mer meldinger, opplevde at han satt i et hjørne og fulgte med på at jeg tok bilder på en klassetur og han ble enda mer fysisk.  Dette gikk over noen måneder, og jeg var ikke den eneste jenta på skolen som opplevde han sånn, men det var meg han var mest på.  Det ble så ille at jeg begynte å låse døra mi fordi han sendte meg meldinger midt på natta og vi bodde på samme internat.  Jeg prøvde å unngå han og opplevde at han kunne bli sint når jeg gjorde det.  Det ble faktisk så ille at jeg måtte gå til rektor hele to ganger, vurderte å slutte på skolen og taklet det ganske dårlig. Kjæresten min syntes også at dette var veldig ubehagelig og ingen av oss stolte på denne fyren.  Selv når kjæresten min på den tiden var på besøk, så følte jeg at denne fyren presset seg på meg og at han latet som om vi var mye nærmere hverandre enn vi var.  Og for meg var det ekstremt viktig å ha en åpen tone med lærerne mine om det og med vennene mine, fordi jeg synes det var utrolig vanskelig og uansett hva jeg gjorde, så hjalp det ikke.  En ting er å gi ett komplimang eller to, sende en hyggelig melding eller gi en klem om man skulle trenge det, men når det går over mange måneder og blir så ille at du låser deg inne på rommet og har lyst til å slutte, så har det gått alt for langt.  Jeg opplevde også at han snakket om kroppen min i en klassechat og mange andre ubehagelige opplevelser, og jeg er så takknemlig for at disse folka sendte det videre til meg, fordi det hadde vært enda vanskeligere om han bare kunne fortsatt å holde på.

Jeg synes det vanskeligste i ettertid er at han faktisk ikke fikk noe mer enn tilsnakk for å ha seksuelt trakassert flere jenter i løpet av mange måneder.  Og jeg kom meg ut av det og det gjorde heldigvis de andre jentene også, men tenk på jentene han møter på veien fremover.  Tenk om det en dag vil gå galt.  Og jeg er sterk, og jeg godtar ikke at noen objektifiserer meg.  Og det skal ingen andre godta heller.  Jeg skal ikke slutte å gå i bikini fordi det kan være mennesker der ute som vil bruke de bildene.  Jeg kan ikke slutte å gå ut døra fordi jeg er redd for at noen skal forgripe seg på meg.  Jeg skal ikke slutte å gå på byen fordi jeg er redd for at noen skal ta seg til rette.  Vi skal ikke godta eller forberede oss på at ting skal skje.  Vi skal eie kroppen vår, ha på oss akkurat det vi vil og legge ut de bildene vi selv ønsker på sosiale medier.  Fordi det er aldri du som er problemet, uansett hva du har på deg, hvordan du går, om du smiler, om du har lagt ut et bilde i bikini.  ALDRI!  Ingen har noe med din kropp, og ingen har rett til å ta seg til rette med den.  Om du så hadde gått naken gatelangs på Oslo S, så hadde fortsatt ikke du vært problemet, og det er så ufattelig viktig å huske.  De som trakasserer, de som tar seg til rette, de som overgriper, det er de som er problemet, aldri du.  

Et smil er ikke et ja.  Et bikinibilde er ikke et ja.  En kort kjole er ikke ett ja.  Et blunk er ikke et ja.  Et kyss er ikke veien videre om du ikke ønsker det.  En klem er ikke veien til noe mer om du ikke ønsker det.  En kort flørt er ikke veien videre til noe mer om du ikke ønsker det.  Og er det noe jeg er så sinnsykt lei av i dette samfunnet, så er det at du er luremus om folk ikke får det som de vil og hvis de får det, så er du hore.  Et nei er alltid et nei, og stillhet er ingen samtykke.  Du har all rett til å ikke svare mennesker du ikke vil svare.  Du har all rett til å gå i bikini uten at noen skal ta på deg.  Du har all rett til å si ifra til mennesker du synes handler ubehagelig.  Og du har all rett til å si ifra om du ser noe ubehagelig.  Din kropp er din kropp og den skal du eie, ta vare på og nyte, men kun på egne premisser.  Og om du synes det er vanskelig å ta det opp med den det skulle gjelde, så si ifra til noen som kan gjøre det.  Og jeg er så takknemlig for at jeg kan bruke denne plattformen til å ta opp viktige temaer som dette.  Man skal kunne gå trygt ute, føle seg trygg på nettet og føle seg trygg i egen kropp.  Og når all den kjipe oppmerksomheten er tatt opp, så vil jeg takke alle de ufattelig fine folka som kommer bort, heier og gratulerer, som sier så ufattelig mye fint og sprer varm og god kjærlighet.  Jeg setter så ufattelig stor pris på dere!  Dere som sender så herlige meldinger at jeg sitter med tårer i øynene.  Dere som kommer bort og klemmer meg fordi dere mener jeg gjør en god jobb.  Ikke minst til lokal presse som virkelig tar tid ut av hverdagen sin for å lage en innholdsrik, god og verdig sak, og jeg er så takknemlig.  Til alle dere, tusen tusen takk <3

Om du ønsker å kontakte meg om sponsering eller bare ønsker å sende meg en melding, så gjerne kontakt meg på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.<3

20% rabatt på restylane
Å bli kreftsyk forandrer alt
 

Kommentarer

Already Registered? Login Here
Ingen kommentarer

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://missnorway.org/

Påmelding for 2022

Påmelding til Miss Norway 2021 er avsluttet, og du kan nå melde deg på for 2022.

Vi har løpende uttak og det fungerer slik at de som melder seg på, vil bli vurdert. De som kommer med videre blir invitert til obligatorisk introduksjonskurs høsten 2021 eller vinteren 2022. Det er lurt å følge med på tidligere deltakere for å danne et bilde av hva konkurransen går ut på. Vi gleder oss til å se din påmelding.

Trykk her for å melde deg på

Beste hilsener fra Sunniva Høiåsen Frigstad, Miss Norway 2020

Logg inn

Meld deg på