fbpx

Magisk medisin

Magisk medisin

Denne uka har jeg vært på et veldig spennende og lærerikt møte med ledelsen i sykehusklovnene. Her fikk jeg vite masse om sykehusklovnene, deres visjon og hvordan de arbeider.

 

Siden 1999 har sykehusklovnene banket på døra til syke barn som ligger på norske sykehus. Den aller første sykehusklovnen dukket opp i 1908, på et barnesykehus i London. Men det vi kjenner som moderne sykehusklovning vokste fram i USA, inspirert av ideene til den amerikanske legen, komikeren, klovnen og helseaktivisten Patch Adams. Den dag i dag finnes det over 45 sykehusklovnorganisasjoner rundt om i verden. De norske sykehusklovnene er medlem av det europeiske nettverket for Sykehusklovner, European Federation of Hospital Clown Organization.

 

Sykehusklovnene er opptatt av å skape et «magisk rom» mellom klovn og barn, et fantasirom hvor både barn og foresatte får et frirom fra sykdommen. Sykehusklovnene er ikke der for å gjøre noe med sykdommen til barnet, det er det leger og sykepleiere som skal. Men sykehusklovnene kan gjøre noe med barnets opplevelse av sykdommen. Forskere, leger og psykologer har dokumentert en rekke positive effekter av å slippe klovner inn på sykehuset.

 

Emile sammen med sykehusklovnene på Rikshospitalet. På grunn av kronisk sykdom er Emilie regelmessig inne på sykehuset, da er sykehusklovnene noe å glede seg til. ( Samtykke til bruk av bilder er gitt av både Emilie og foresatte )  Foto: Privat

Klovnene er udannet som scenekunstnere i bunn, deretter er det runder med auditions for å finne de som har alle egenskapene de trenger. For de som blir tatt videre, er det kursing i tre moduler, og så er det ett år under opplæring rundt på sykehus med en erfaren sykehusklovn.

Det å være en sykehusklovn krever mye mer enn vanlig scenekunst, du må ha ferdigheter innenfor ulike helseområder og kunne lese situasjonen godt. Når du går inn på et rom med et veldig sykt barn og en familie i en veldig sårbar posisjon, så er det viktig å kunne lese situasjonen riktig. Alt arbeidet til sykehusklovnene er improvisasjon, ingenting er forberedt før de ser tilstanden til barnet og stemningen i rommet. Klovnene går alltid i par når de arbeider, dette er for å være sikker på at situasjonen blir lest rett og om barnet er for sykt for å delta i leken er det lettere å starte et show som to.

 

Under besøk av sykehusklovnene glemmer Emilie smerter og sykdom, latter og glede fyller pasientrommet.       ( Samtykke til bruk av bilder er gitt av både Emilie og foresatte )  

Alle sykehusklovnene har sin egen karakter og personlighet. Dette blir gjenspeilet i deres vellutførte kostymer som er laget av deres dyktige kostymedesigner. Hver klovn har 2-3 sett av deres kostymer, dette er fordi kostymene må vaskes på 60 grader etter hver dag på grunn av hygiene regler og smitte.

 

Sykehusklovnene lyser opp hverdagen for syke barn på sykehus. Med mange leger, sykepleiere og foresatte som forteller dem hva de skal gjøre, så er det godt å få besøk av noen klovner. Her får barnet være sjef og bestemme. Klovner framstår ofte dumme og litt vimsete, dette er viktig - barnet skal være den smarte og føle de er i kontroll.

 

Å jobbe som sykehusklovn er lang fra kjedelig! Arbeidsomgivelsene og hverdagene er ulike og varierer fra rom til rom. Man må kunne arbeide i mange vanskelige situasjoner og være kreativ med måten man utfører arbeidet! Klovnene er alltid med på avdelingsmøtene på morgenen hvor de får vite viktig informasjon om de ulike pasienten. Dette kan være alt fra hvem som virkelig trenger et klovnebesøk den dagen, til smitte og ulike tilstander. Sykehusklovnene kan ikke alltid være nær barnet, og noen ganger ligger barnet på isolat. Da er det viktig å være kreativ og finne på klovnekunst gjennom vinduet, for å spre glede og lysne opp hverdagen til barnet.

 

Her har sykehusklovnene pyntet medisinstativet til Emilie. ( Samtykke til bruk av bilder er gitt av både Emilie og foresatte ) Foto: Privat

På Rikshospitalet har sykehusklovnene startet et prosjekt med en anestesilege hvor klovnene er med inn når barnet skal legges i narkose. Mange barn blir redd og det blir en utrivelig opplevelse for barn, foresatte og ansatte når tvang må brukes. Etter at de startet med å ha med klovnene, har de sett en veldig positiv effekt og barnet får andre områder å fokusere på. Klovnene håper på mer innvirkning i behandlinger framover, de ønsker å bidra til mer enn bare latter!

 

Per dags dato er det litt over 40 sykehusklovner rundt om i landet, disse er spredt i team på 16 ulike sykehus. Det er stadig behov for flere utdannede sykehusklovner.

 

Sykehusklovnene har også startet å gjennomføre hjemmebesøk for barn som er diagnostisert med uhelbredelige sykdommer. Dette er for å glede de som trenger det mest.  

 

I noen tilfeller er ikke barna på rommet når klovnene kommer på besøk, da passer de på å legge igjen en liten beskjed med en morsom hilsen til barnet. Dette skaper også mye glede hos barnet. Jeg husker selv godt da jeg var innlagt i 2013. Jeg var på oppvåkningspost da klovnene hadde vært innom på avdelingen. Når mamma kom hadde klovnene spilt inn en egen liten hilsen til meg med både sang og dans, dette var veldig gøy og fikk meg til å glemme sykdom og operasjon for en stund husker jeg.

 

Sykehusklovnene er avhenging av vår støtte til deres arbeid. Gjerne gi et bidrar til innsamlingsaksjonen min, link under:

 https://www.facebook.com/donate/2017525055218567/2734588696767534/

 

 

Hjelp meg gjerne til topps i konkurransen ved å stemme "MISSU 4" på SMS til 1963

 

Om din bedrift eller firma søker promotering i sosiale medier, kontakt meg gjerne på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Følg meg gjerne på sosiale medier for flere oppdateringer:

Instagram:https://www.instagram.com/henriettejhauge/

 

Facebook side: https://www.facebook.com/Miss-Universe-Norway-finalist-2019-Henriette-720438501705002/?modal=admin_todo_tour

 

 

 

 

 

Vinneren av photoshoot konkurransen
MIN HUDPLEIE-RUTINE
 

Kommentarer

Already Registered? Login Here
Ingen kommentarer
Påmelding for 2021

Påmelding til Miss Norway 2020 er avsluttet, og vi har nå satt igang påmelding til 2021. Vi har løpende uttak, og de som blir tatt ut får beskjed på e-post etter at finalen i 2020 er avholdt på sommeren.

Beste hilsener fra Helene Abildsnes, Miss Norway 2019

Logg inn

Meld deg på