fbpx

Bærekraftighetsmål nr 7 - Ren energi til alle

Hei, og velkommen til del 7 i min bloggserie om de 17 bærekraftighetsmålene.

Bærekraftsmål 7 handler om at alle mennesker skal ha tilgang til pålitelig, bærekraftig, moderne, og ikke altfor dyr energi. Her i Norge har vi ikke ett stort problem når det kommer til tilgang til strøm, men i mange land i blant annet Afrika, Asia og Sør-Amerika strever de med å i det hele tatt produsere strøm til befolkningene sine. 

Dette målet henger tett sammen med de andre bærekraftsmålene. Spesiellt henger det sammen med mål nr 11 (bærekraftige byer og samfunn), og mål 13 (stoppe klimaendringene). For å kunne utvikle bærekraftige byer og samfunn, er ren energi helt essensielt. Nesten all menneskelig aktivitet krever energi: Å drifte sykehus, kjøre busser, drive et kontorbygg, eller å lage middag, for å nevne ett par. Nærmest alt vi gjør inkluderer strøm, og det er nettopp derfor dette målet er så viktig å oppnå.

Hvordan ligger verden an?

Nærmest hele verden har god tilgang til strøm, og hele 9 av 10 mennesker har tilgang til strøm. Dette er mange, men betyr at det enda er rundt 600 millioner mennesker som lever uten en pålitelig tilgang til strøm. De fleste av disse bor sør for sahara i Afrika, og 75% av meneskene som lever uten en pålitelig strøm kilde bor i dette området. Pandemien hadde desverre også en negativ påvirkning på dette målet (blant mange andre mål), og tok bort muligheten for en pålitelig strømkilde for 25 millioner mennesker som hadde dette før pandemien. 

Det at mennesker ikke har tilstrekkelig med tilgang til strøm påvirker dem på mange måter, blant annet hindrer det mange i å lage mat på en måte som er sunt for dems egen helse og omgivlsene rundt dem. 2,6 milliarder mennesker har ikke rent brennstoff til matlaging, og bruker heller "urent brennstoff". Dette er ting som parafin, ved, dyremøkk, eller ubehandlet kull, noe som ikke er like trygt som rent brennstoff ville vært. Hvert år dør millioner av mennesker grunnet dette, og i 2021 alene døde hele 4,3 millioner mennesker av innendørs luftforurensing, hovedsakelig fra oppvarming og matlaging. Dette er noen hjerteskjærende statestikker, og liv som kunne vært reddet om menneskene hadde hatt tilgang til bedre mattilberedelses måter.

Fornybar energi

Når vi snakker om energi, er det også viktig å nevne den mest bærekraftige strømmen av de alle - fornybar energi. Fornybar energi er bærekraftigenergi, som er samlet på bærekraftigemåter og aldri vil bli tom. Det kan samles opp igjen og igjen, og skader ikke miljøet. Eksempler på fornybar energi er solpanel, vannkraft, vindkraft og bølgekraft. Det er viktig at energien vi bruker kommer fra fornybare, utslippsfrie energikilder for å skape bærekraftige byer og samfunn, og begrense klimaendringene. Fornybar energi står for rundt 17% av det totale energiforbruket i verden, ett tall som forhåpetnligvis vil vokse drastisk med årene. Fornybar energi er fremtiden, og kritisk for å skape en bærekraftig klode i fremtiden.  

Hva gjør Norge?

I Norge er alle delmålene i mål nummer 7 så godt som oppnådd ifølge Regjeringen. 50% av alle biler her i landet er elektriske, og fra og med 2025 vil alle nye biler som blir solgt være elektriske. Alle i Norge har tilgang til pålitelig og moderne energi, og hele 73% av Norges totale energiforbruk kommer fra fornybar energi. Dette er aldeles strålende tall, og heldigvis er ikke dette slutten på utviklingen for fornybar energi her i landet. Regjeringen jobber nemlig med å fortsette utviklingen, og øke dette tallet ytterligere. 

Derimot har vi ett par områder vi kan forbedre oss på, blant annet må vi jobbe for å gjøre overgangen fra fossilt brennstoff til fornybar energi enklere og raskere. Vi må også øke energieffektiviteten, og bli flinkere til å spare på strømmen om vi skal nå bærekraftsmål 7. Strømbehovet i Norge forventes å øke når industri og transport også elektrifiseres. Vi vil bare trenger mere og mere strøm med årene, og trenger å finne løsninger på hvordan produsere nok strøm til dette, og sikre at denne strømmen er fornybar.

Sivilsamfunnsorganisasjoner kritiserer også Norge for å fortsette jakten på nye gass- og oljefelt, og for å bygge ut transport systemet vårt uten å tenke på behovet for mer energi vil øke som følge av dette. Oljen har gjennom årene gjort mirakler for økonomien her i landet, og vært utrolig godt for landet vårt i sin tid. Derimot er det nå på tide at vi lar oljen ligge, slutter å lete etter nye olje felt og retter fokuset vårt mot fremtiden vår. 

Hva kan DU gjøre?

Det største du kan gjøre får å hjelpe oss med å nå dette målet er å se på ditt eget strømforbruk, og bli mere oppmerksom på hvor mye unødvendig strøm du bruker. Du kan for eksempel ta kortere dusjer, ikke koke mer vann enn du trenger, slå av lyset når du går ut av et rom, eller å lufttørke våte klær i stedet for å bruke tørketrommelen. Du kan også erstatte gamle apparater som kjøleskap og vaskemaskiner med nyere modeller som bruker mindre strøm. Gamle lyspærer kan også byttes ut med nye lavenergipærer. Du kan forsikre deg om at vinduer eller dører er helt tette, så ikke kald luft lekker inn og varm luft lekker ut. Du kan også ta mere offentlig transport, eller sykle/gå når du skal steder. Alle disse ideene er små (mere eller mindre) ting du kan gjøre, som ikke krever for mye av deg, men kan drastisk være med på å redusere energiforbruket ditt og ditt karbon fotavtrykk

Foto: Roger Myrland

Link: https://fn.no/om-fn/fns-baerekraftsmaal/ren-energi-til-alle 


Ønsker du å jobbe med meg, eller har du noen spørsmål? Da kan du sende meg en mail på Misslillysoee@gmail.com, eller på mine SOSIALE MEDIER. Du finner meg også på Instagram og TikTok hvor jeg heter @Lillysoee, og på facebook siden min hvor jeg poster regelmessige oppdateringer om deltagelsen min!

Nå har også SMS stemmene startet, og jeg hadde satt utrolig pris på om du ville stemt på meg! Da sender du "MISSU 6" til 2401. Hver stemme koster 20kr, og du kan stemme så mange ganger du vil. Jeg setter utrolig stor pris på hver eneste stemme, og takk til alle som allerede har stemt!❤  

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Hjem i begravelse
4. juli: Frigjøringsdagen til De Forente Stater (U...

Relatert

 

Kommentarer

Already Registered? Login Here
Ingen kommentarer
Påmelding for 2025

Påmelding for 2024 er avsluttet. Meld deg på 2025-sesongen av Miss Norway. Vi gleder oss til å se deg i konkurransen!

Det som skjer nå er fortløpende uttak. Gitt at bilder og informasjon er på plass, blir du invitert til obligatorisk introduksjonskurs på høsten og vinteren. Det er lurt å følge med på årets vinnere og nye deltagere, for å lære hva konkurransen går ut på. Vi gleder oss til å se din påmelding!

Trykk her for mer informasjon og påmelding

Beste hilsener fra Miss Norway

Logg inn

Meld deg på