fbpx

Beskjeden var at legene kunne ikke finne noe, så da ville de ikke prøve videre.

For dere som leste mitt forrige innlegg om en av mine hjertesaker, så vet dere at jeg har veldig sterke meninger om skjønnhetsideal og mangfold. En annen ting som gjorde at jeg ønsket å delta i Miss Norway er fordi jeg føler jeg har viktige ting å si, viktige ting å snakke om - en av disse sakene jeg brenner for er kvinnehelse. Jeg er vokst opp med en storesøster som har endometriose, det tok flere år for henne å få en diagnose. Når jeg var yngre og fortalte folk hvilken sykdom hun har, så viste veldig få mennesker hva endometriose var. Folk flest hadde ikke engang hørt om sykdommen. Idag er det mer snakket om, mer i fokus - men langt ifra nok i fokus. Miss Norway gir en fantastisk mulighet til å belyse ulike temaer og nå ut til mange flere mennesker enn hva jeg ellers ville gjort. 

 

© Frank Valde / Bekkenstudio

Endometriose er en av de vanligste kvinnesykdommene vi har. I Norge har over 260.000 kvinner, transpersoner og ikke-binære endometriose - altså er det like vanlig som diabetes. 

© Marie Murby

Noen er mer utsatt for å utvikle endometriose enn andre. Det er en arvelig faktor, og syv ganger så sannsynlig å få sykdommen dersom mor eller søster har endometriose. I Norge tar det gjennomsnittlig 7 år å få stilt diagnosen, endometriose. For min storesøster tok det 5 år for henne å få diagnosen. Jeg håper at ved å delta i Miss Norway så vil jeg få mulighet til å fremme kvinnehelse og sette endometriose på agendaen. Ingen sykdom, uansett kjønn, uansett årsak, burde ha en disgnotiseringtid på gjennomsnittlig 7 år.

Visste du også at endometriose er rangert som en av verdens mest smertefulle sykdommer? Allikevel er det så lite forsket på. Det finnes ingen kur for endometriose, kun symptomlindring og smertelindring. Norge har ett av verdens beste helsesystemer - men kvinnehelse er dessverre ikke nok i fokus. Men det er så viktig at endometriose ikke blir tabubelagt eller bare sett på som en kvinnesykdom eller en såkalt underlivssykdom, det finnes mange mennesker der ute også som ikke er kvinner som fortsatt får sykdommen!

Detaljene rundt sykdomshistorien er fortsatt litt utydelig. Smertene var så store og oppkast kom så ofte at mye fortsatt er uklart. Sykdommen begynte imidlertid å vise tegn når Mariell gikk i åttende klasse, på dette tidspunktet gikk jeg i tredje klasse. 

De neste årene var preget av sykehusbesøk, der sterke smerter og oppkast var de mest fremtiden symptomene min søster opplevde. Ingen leger skjønte helt hva det var som foregikk.

De første årene var storesøsteren min innlagt over 300 døgn til sammen på sykehus. Likevel, merkelig nok,i løpet av disse rundene med innleggelser så ble endometriose aldri nevnt eller foreslått. Etter min søster fikk diagnosen fikk jeg tilbudet om å sjekke meg, pga. økt risiko. Jeg takket nei på dette tidspunktet, rett og slett fordi jeg hadde ingen symptomer eller plager. Hvertfall ikke av samme grad som hun opplevde.

 

Jeg er så stolt av storesøsteren min for at hun har delt sin historie og vært åpen rundt den lange prosessen for å bli diagnostisert. Denne prosessen var hard for familien vår, det var fem lange, kompliserte år med lite svar og mye angst og usikkerhet. Mye smerter for oss alle og tunge perioder. Grunnen til at jeg ønsker å snakke om kvinnehelse er nettopp for å unngå at enda en familie og enda en ung kvinne skal gjennomgå de familien vår gikk gjennom.

 

© Marie Murby

 

Jo mer vi snakker om denne sykdommen, jo flere som vet om det, jo kortere kan diagnotiseringstiden bli. Dette er uten tvil en hjertesak for meg. 

Du velger din egen skjebne!
Fra storby til et rikere liv!
 

Kommentarer

Already Registered? Login Here
Ingen kommentarer

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://missnorway.org/

Påmelding for 2023

Meld deg på 2023-sesongen av Miss Norway. Vi gleder oss til å se deg i konkurransen!

Det som skjer nå er fortløpende uttak. Gitt at bilder og informasjon er på plass, blir du invitert til obligatorisk introduksjonskurs høsten 2022 og vinter 2023. Det er lurt å følge med på årets vinnere og nye deltagere, for å lære hva konkurransen går ut på. Vi gleder oss til å se din påmelding!

Trykk her for mer informasjon og påmelding

Beste hilsener fra Ida Anette Hauan, Miss Norway 2022

Logg inn

Meld deg på