fbpx

Passion for Fashion + tips, DEL 2

Passion for Fashion + tips, DEL 2

God morgen og velkommen tilbake til del 2! 

På Mandag fikk dere lese litt om hvorfor mote er viktig for meg og litt generelle tips som har hjulpet meg for å tørre å være mye mere meg selv. Jeg skrev også noen tips om hvordan man kan ta i bruk klær på en mye mere etisk riktig måte. I dag så skal jeg snakke mere om hva jeg vil oppnå med mote, hvorfor det er vanskelig og råd for å lykkes + utdannings veier.

Så hva vil jeg egentlig? Det har jeg spurt meg selv så mange ganger, spesielt de siste ukene. Men det er jo ikke så rart når jeg nå går siste halvåret mitt i VG3 og ting begynner å ta på. Man vil jo helst ha en fremtidsplan klar og føle seg trygg på valget sitt. Grunnen til at jeg er så usikker tror jeg er fordi jeg ikke helt tørr å bare hoppe i det, bare bestemme meg for at jeg skal velge mote som yrkesvei. Selv om jeg vet jeg kan få til det jeg vil, så gjør det meg fortsatt usikker. Jeg vet at det er mye som må til for å lykkes innenfor mote, og det synes jeg er skummelt. Det er ikke det samme som å ta en utdanning som sikrer deg en jobb som gir deg nok penger resten av livet. Det er liksom så mange krav. 

Jeg elsker å jobbe med markedsføring og reklame, derfor vil jeg også gjøre dette i fremtiden. Slik jeg ser det for meg nå, kommer jeg jo ikke til å ha samme jobben resten av livet - og det er egentlig ganske normalt. Jeg må jo bygge meg oppover. Til slutt vil jeg jo være min egen sjef, jeg har ikke lyst til å jobbe for noen eller være avhengig av noen. Jeg vil ha min egen business og skulle det vært noe med mote, så hadde det vært så gøy å fått eget klesmerke. Men hvis man skal være realistisk så ser jeg for meg at de første årene jeg i så fall driver på med mote, blir år der jeg kanskje jobber som stylist, markedsføring/pr innenfor mote, jobbe i motemagasin eller noe annet spennende som er litt enklere enn å prøve å lykkes som motedesigner. 

Det er utrolig mange der ute som har lyst til å gjøre noe ut av seg innenfor mote, og det er en av grunnene til at det er så vanskelig å bli stor i det også. Når markedet er fylt av konkurrenter, så er det også ikke så enkelt å skille seg ut. Du må enten være ekstremt kreativ og nytenkende, ha gode kontakter eller lage en plattform ut av deg for å kunne gjøre noe stort. Det er ikke så vanskelig å få en jobb som journalist i et motemagasin i Norge, men nå er det jo heller ikke de som får invitasjon til Prada sine moteshows under Fashion Week i Paris heller. 

Mange av de store kjente motedesignere i verden har fått mange nei og dører slengt i fjeset før de kom til den plassen de er i nå. Så det er veldig viktig å huske, at du kan ikke lykkes ved første forsøk, men du må aldri gi opp! Flere må jobbe U-BETALTE internships i flere år bare for å få seg praktisk kompetanse og ikkje minst gode kontakter! I moteverden har kontakter veldig mye å si. Med kontakter kan du komme deg inn i viktige plasser og bli snakket om viktige personer - som du trenger for at folk skal høre om deg og ditt arbeid. 

Jeg kunne snakket hele dagen lang om utfordringene i moteverden og om mine planer, men det er nok ikke det mest spennende for akkurat dere kanskje. Derfor tenker jeg nå å skrive litt råd og tips som kan hjelpe dere! Både om utdanning og andre generelle ting.

Generelt:

- Les deg opp og vær aktiv! Hvem er viktige, hva skjer? Hvordan forandrer moten seg? Ikke minst delta på aktiviteter og arrangementer! Det er der du møter folk, snakker med mennesker - skaffer kontakter. Har du også lest deg opp i forkant, har du noe felles å snakke om, som også gjør deg attraktiv!

- Se helheten! Ikke nødvendigvis tenk så mye på hva som er inn akkurat nå, hvilket enkelt-plagg folk kjøper mye av. Du må se på helheten. F.eks. de siste årene har vintage og gammelt blir til nytt moten vært populær. Det betyr ikke at du må investere i vester når det er trendy, eller i college gensere akkurat når det blir brukt mest. Helheten er å se på hva som kan bli trendy i fremtiden og HVORFOR! Finner du ut hvorfor, ligger du allerede ganske langt fram, for da vet du hva du må jobbe imot for å lykkes lenge og ikke bare der og da.

- Vær kreativ! Prøv å se for deg ting som ikke er så populært, og gjør det kult! Du lykkes ikke av å gjøre det samme som alle andre, du må bringe noe nytt!

- Ikke gi opp! Det er viktig at du vet at du kommer ikke til å få mange ja i starten, og sånne er det bare. Konstruktiv kritikk må du ta til deg for å forbedre deg, det betyr ikke at du må forandre din visjon. Du må bare tilpasse den ut i verden. Se på konkurrentene dine, hva gjør de bra og hva gjør de dårlig?

- Vær tilgjengelig! Prøv å bygge en plattform der folk kan følge med på deg og ditt arbeid. Sosiale medier består av mange mennesker overalt i verden du kan nå ut til. Dukker du opp overalt får du også flere tilhengere! Ikke minst kan du rette deg mot en type gruppe også, du kan nå ut til målgruppen din.

Utdanning:

Når det kommer til utdanning, er det ikke alltid så enkelt å finne noe som passer til det du vil bli, Spessielt ikke innenfor mote her i Norge. Jeg tenker at det viktigste er ikke nødvendigvis å ta en utdanning som er akkurat det du skal bli, men heller finne utdanninger som gir deg kompetanser du kan bruke. Som f.eks. kan du ta årsstudium og et semestre som styrker CVen din, som ikke nødvendigvis er er en bachelor grad. Om du vil jobbe med reklame innenfor mote, så kan du jo f.eks. gå grafisk design og lære deg mye so gjør deg attraktiv til arbeidsplassen. Du trenger ikke å gå "Motereklame". Eller tar du bachelor i markedsføring, samtidig som du har mye kunnskap om mote så kan du jo bli noe innenfor det også, du må ikke gå "Mote markedsføring". Det viktigste er å skaffe deg erfaringer og kunnskap, men det er jo også en fordel å go moteskole da sier ikke det! Men å ha bredt erfaring er bare et pluss:)

Gode moteskoler:

SOFI - Norge

London College Of Fashion - England

ESMOD - Frankrike

Fashion Institute of Technology - USA (NY)

Royale college of art - England

Linjer:

Motekonsulent, Motekommunikasjon, Moteindustri, Motedesign, Fashion business management, Fashion advertising, Fashion photography +++++

 

Vil du samarbeide med meg? Ikke nøl med å ta kontakt! Email: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., Tlf: 97435364

Instagram: https://www.instagram.com/stephanylarosa/ 

Bli med på fotoshoot med meg! Del 1
Mye spennende i vente...
 

Kommentarer

Already Registered? Login Here
Ingen kommentarer

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://missnorway.org/

Påmelding for 2022

Påmelding til Miss Norway 2021 er avsluttet, og du kan nå melde deg på for 2022.

Vi har løpende uttak og det fungerer slik at de som melder seg på, vil bli vurdert. De som kommer med videre blir invitert til obligatorisk introduksjonskurs høsten 2021 eller vinteren 2022. Det er lurt å følge med på tidligere deltakere for å danne et bilde av hva konkurransen går ut på. Vi gleder oss til å se din påmelding.

Trykk her for å melde deg på

Beste hilsener fra Sunniva Høiåsen Frigstad, Miss Norway 2020

Logg inn

Meld deg på